Više od 95 odsto građana želi da Novi Sad dobije aerodrom - 2021. prvi putnički avioni


Nije pravedno da Novi Sad nema "pristojan aerodrom"

Odeljenje za urbanizam i izgradnju grada Novog Sada objavilo je nacrt plana za razvoj lokalnog aerodroma Čenej koji će se koristiti u komercijalne svrhe.

Plan zahteva izgradnju asfaltirane piste i zgrade terminala, a vrednost projekta procenjuje se na dvadesetak miliona evra.

Dužina piste za vreme prve faze razvoja aerodroma Čenej treba da bude dugačka najmanje 1.500 metara, a široka trideset metara. U drugoj fazi će biti produžena na 2.500 metara i proširena na 45 metara.

Sa Čeneja do Beča, Istanbula, Soluna... Pripreme započete, Novi Sad 2021. godine dobija aerodrom?


Sadašnji sportski i poljoprivredni teren u selu Čenej ima samo travnatu pistu, dok bi budući komercijalni novosadski  aerodrom trebao da bude u kategoriji C, sa avionima do 100 mesta

Civilni aerodrom imaće pristanišnu zgradu, tehnički blok s kontrolnim tornjem, kontrolni punkt, platformu za prihvat i otpremu, te hangare za smeštaj aviona.

U okviru sportskog aerodroma, biće izgrađena upravna zgrada, servisi i garaža, platforma za parkiranje aviona, hangari za letelice.

Za privrednu avijaciju koristiće se objekti civilnog aerodroma, a planira se izgradnja prostora za skladištenje robe, te staze i parking za teretna vozila. Prema rečima predsednika Aero-kluba „Novi Sad” Dragoljuba Samardžića, nije pravedno da Novi Sad, drugi najveći grad u Srbiji, nema „pristojan aerodrom koji neće nikoga ugrožavati”, prenosi Dnevnik.

– Aero-klub „Novi Sad” dobio je zadatak da bude inicijator projekta, te smo sproveli anketu po kojoj se više od 95 odsto građana izjasnilo za izgradnju aerodroma – kazao je Samardžić.

– Ne treba se zanostiti velikim pistama, što je u skladu s ono što smo ponudili.

Građani imaju priliku da se izjasne i da, možda, daju  bolje predloge...

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Lars_Nissen_Photoart, Pixabay

Vrednost projekta 20 miliona evra: Aerodrom na Čeneju u kategoriji C, sa avionima do 100 mesta