Vijadukt dug 3 kilometra: "Gradimo prvu brzu prugu u jugoistočnoj Evropi"


Grade se i dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je s da će modernizacija železnice omogućiti da Srbija postane nezaobilazna ruta i u železničkom saobraćaju i da zajednički projekti sa Ruskim železnicama doprinose tom cilju.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, radiće se i projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, a početak tih radova očekuje se 2021. godine.

"Vozom će se od Beograda do Novog Sada stizati za 27 minuta"


"Srbija i Rusija imaju ne samo prijateljske odnose, nego i odličnu ekonomsku saradnju, naročito u oblasti infrastrukture. O tome govori i činjenica da zajedno realizujemo najveći železnički projekat u Evropi, izgradnju deonice od Stare Pazove do Novog Sada, koja će biti deo prve brze pruge u jugoistočnoj Evropi", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je za Srbiju važno da modernizuje kompletan železnički Koridor 10 i da se bolje poveže ka jugu i sa Severnom Makedonijom i Grčkom.

"Pripremamo i nove projekte koje ćemo raditi sa Ruskim železnicama. Iduće godine počeće izgradnja novog dispečerskog centra na železnici, a narednih meseci radiće se i projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, gde očekujemo da počnemo radove 2021. godine", rekla je ona.


Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra.

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela "Čortanovci" počeli su 11. avgusta 2017. godine.

Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara.

Kada cela pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta.

Predsednik se interesovao i za projekat izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centar za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, koji izrađuju ruski i srpski železničari.

izvor: Tanjug, agencije, foto: vojvodina.gov.rs

56 nosećih stubova: Radovi na izgradnji vijadukta i tunela kod Čortanovaca - trenutno najveći u Evropi