Uskoro bez neprijatnih mirisa: Zatvara se za saobraćaj deo Keja - na dva meseca i za pešake i bicikliste


Novi betonski izlivni kolektor, biće za više od metar dublji

Izgradnja novog izlivnog kolektora ispod Žeželjevog mosta počinje u subotu, 3. avgusta, zbog čega će saobraćaj u delu keja biti zatvoren do 10. oktobra.

S obzirom na to da se izliv gradi ispod puta i nasipa, deo Beogradskog keja, ispod Žeželjevog mosta, biće zatvoren za saobraćaj do početka oktobra. U prvoj fazi radova preseca se kolovoz, odnosno obe kolovozne trake na Beogradskom keju.

Zbog dubine rova pri iskopu, saobraćaj ispod novog drumsko-železničkog mosta, od Ulice Marka Miljanova do saobraćajnice koje je veza sa pristupnom saobraćajnicom mosta i Venizelosove ulice, biće potpuno obustavljen. Iz smera Beogradskog keja u pravcu Ulice Bajči Žilinskog, saobraćaj će se preusmeravati u Ulicu Marka Miljanova, dok će se vozila koja dolaze iz Ulice Bajči Žilinskog preusmeravati se ka Venizelosovoj.

Takođe, nov režim podrazumeva i obustavu kretanja za pešake i bicikliste.

Novi betonski izlivni kolektor, dužine 80 metara, biće za više od metar dublji od postojećeg tako da pri niskom vodostaju Dunava neće ostajati na suvom i samim tim neće biti neprijatnih mirisa, saopštavaju u JKP "Vodovod i kanalizacija". Kako se navodi u saopštenju, gornja ivica izlivnog kolektora je na 75,6 metara nadmorske visine i samo u slučaju niskog vodostaja Dunava ona će se pojavljivati na površini.

Dok se ne izgradi Centralni prečistač otpadnih voda, novi izliv će sve atmosferske i otpadne vode koje stižu u NGC 1 ispuštati u Dunav. Kad se izgradi prečistač, tokom suvih perioda i slabih kiša, sva kanalizacija gradskog sliva ići će direktno preko Žeželjevog mosta na postrojenje, na Rokovom potoku.

U slučaju obilnijih padavina, odnosno više od pet kubika u sekundi, što se u proseku dešava 12 puta godišnje, kanalizacija će se direktno prepumpavati u Dunav, a to je, navode u "Vodovodu", do dva odsto ukupne količine vode koja padne na teritoriji Novog Sada.

Stari izliv ostaje jer će GC 2 služiti kao "topla rezerva", odnosno aktiviraće se samo u slučajevima velikih kiša.

izvor: agencije, foto: NSinfo

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade