U Srbiji leži zakopano blago budućnosti - Najveće rezerve litijuma u Evropi


200 miliona tona rezervi

Globalna potraga za litijumom je u jeku, a najveće rezerve u Evropi ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji.

Težak deo posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumberg, a prenosi Blic.

Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gde je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom.

Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Blumberg NEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina potražnja litijumskog materijala za baterije porasti osam puta.

Procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od ajfona do automobila, podstiče želju kompanije Rio Tinto Group da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsednik Aleksandar Vučić u februaru je litijum nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se mineral nazvan "jadarit", po dolini Jadar. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, dubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češka i Austrija takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma.

Rumunija ponovo otvara rudnike za retke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući Dajmler AG i Johnson Matthei Plc u Poljskoj.

Ali, litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa Azijom, posebno s Kinom, trećim najvećim svetskim proizvođačem litijuma i vrhunskim proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživač sa sedištem u Australiji Jadar Lithium Plc testiraju koliko litijuma ima u Srbiji.

Rio Tinto je odbio da komentariše, a Jadar Lithium, koji obuhvata grupu nepoznatih investitora koje zastupa JPMorgan Ćase & Co, odbio je da tačno precizira gde istražuju.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

Iako je iskopavanje još uvek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija.

“Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda”, kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najbližeg grada istraživanju koje sprovodi Jadar Lithium Plc. On procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gde je oko 10.000 ljudi bez posla.

Rio Tinto je na svom sajtu nazvao Jadar “značajnom vrednošću za Srbiju”, i naveo da litijum i bor “igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti”.

izvor: Blumberg, Tanjug, Blic, agencije, foto: Tyler Lastovich, Pexels