U Novom Sadu oko 250 dečjih igrališta - uskoro 6 novih, ziplajn i mali skejtbord park u Limanskom parku


U Limanskom parku se osavremenjuje postojeće igralište

Novosadski mališani se mogu igrati na oko 250 dečjih igrališta. Ona se svake godine redovno održavaju, obnavljaju i saniraju se oštećenja na rekvizitima i pratećem mobilijaru, poput klupa, korpa, stalaka za bicikle i zaštitnih ograda.

Gradska uprava za komunalne poslove je početkom juna sklopila ugovor s firmom „D Sport System” DOO iz Novog Sada za održavanje dečjih igrališta i rekreacionih površina s rekvizitima za tekuću godinu, a vrednost mu je 16.664.310 dinara. Kako kažu iz Uprave, ta firma je angažovana i popravlja sva dečja igrališta na teritoriji grada, a najčešća ošećenja su na ljuljaškama, penjalicama, klackalicama i toboganima, a rekviziti koji su potpuno uništeni zamenjuju se novim. Osim po nalozima za popravku uočenih oštećenja nadzornog organa – Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, intervencije se obavljaju i po prijavama inspekcije, mesnih zajednica ili građana.

Kada je reč o igradnji novih dečjih igrališta, trenutno se radi na šest mesta u gradu. U Limanskom parku se osavremenjuje postojeće igralište i postavlja ziplajn, na Bulevaru Evrope, na Štrandu i Bulevaru patrijarha Pavla gradi se igralište i ziplajn, dok će kompleks Dečje bolnice i Ulica Milana Savića dobiti samo igralište. Tim ugovorom, čija vrednost je 37.460.000 dinara, obuhvaćena je i izgradnja malog skejtbord parka u Limanskom parku, a potpisan je s firmom „Pejkom DOO” iz Beograda.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije kažu da se prilikom odabira mesta na kojem će se igralište naći vodi računa o stepenu potreba i brojnosti dece, ali i o njihovoj ravnomernoj zastupljenosti u svim delovima grada, kao i u prigradskim naseljima. Igrališta se postavljaju na atraktivnim mestima, a prilikom odabira lokacije akcenat se stavlja i na različite mogućnosti za igru velikog broja dece u cilju poboljšanja kvaliteta njihovog  boravka na javnim površinama.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Quang Nguyen Vinh, Pexels