U Novom Sadu će uskoro patrloIirati - kineska i srpska policija


Na sastanku je najavljano formiranje zajedničkih patrola

Od jeseni se formira zajednička patrola srpske i kineske policije, koja će raditi u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo o konkretnim oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.

Kina priprema svoje policajce da dođu u Srbiju - Zajedničke patrole u Novom Sadu već na jesen


Na sastanku je najavljano formiranje zajedničkih patrola srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu da rade u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

To je, kako je saopštio MUP, deo dogovora koji je postignut tokom posete Srbiji ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija.

Nisu precizirani drugi detalji. Recimo, ko će sa kineske strane biti u policiji, kako će se prijaviti da bude policajac, da li mora da prođe neku vrstu obuke...

Nema preciznog podatka koliko Kineza trenutno živi u Srbiji, ali se sigurno meri u hiljadama. Prema podacima MUP-a iz 2017. godine, u evidencijama Uprave granične policije 22.968 državljana Kine prijavilo je boravak u Srbiji. Pre dve godine, nešto više od 1.000 Kineza je bilo stalno nastanjeno, dok odobreni privremeni boravak ima 3.260 Kineza.

Pre pet godina u Srbiji je bilo oko 10.000 kineskih prodavnica, danas ih ima 7.500, a broj kineskih državljana u našoj zemlji se smanjio sa 12.000 na oko 7.000, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku iz 2018. godine.

Samo u Beogradu je živelo oko 9.000 Kineza, a danas ih je manje.

U međuvremenu, značajno je porastao i broj turista iz Kine. Prema podacima Turističke organizacije Srbije, tokom 2018. godine iz Kine je došlo više od 80.000 turista.

izvor: Beta, mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

Kina priprema svoje policajce da dođu u Srbiju - Zajedničke patrole u Novom Sadu već na jesen