U EU sve čistiji - Dunav u Srbiji PUN fekalija: Zagađenost ozbiljna, posebno u Novom Sadu i Beogradu


U Srbiji ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Reka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

"U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd", rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

Svakih šest godina naučnici mere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.

U austrijskom delu Dunava koncentracija bakterija "ešerihija koli" je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

I tunel ispod keja: U Novom Sadu uskoro bez neprijatnih mirisa pored Dunava - zabrana saobraćaja zbog radova


Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i Karl Landštajner privatnog fakulteta u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.

Utvrđena je umerena zagađenost, sa 1.050 E-koli bakterija po 100 mililitara vode.

"Ta vrednost je apsulutno na nivou na kojem treba da bude za reku duž koje su moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Aleksander Kiršner sa Instituta za higijenu i primenjenu imunologiju iz Beča.

Lošije stanje je u drugim delovima Dunava, pokazuje analiza koju je dala Međunarodna komisija za zaštitu Dunava.

I pored poboljšanja, vrednosti iz Rumunije su i dalje povećane, a veća zagađenja ustanovljena su i u rekama koje se u Bugarskoj ulivaju u Dunav.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, sirirakphotos/freedigitalphotos.net

I tunel ispod keja: U Novom Sadu uskoro bez neprijatnih mirisa pored Dunava - zabrana saobraćaja zbog radova