Sve veći broj blizanaca i trojki: Novi Sad prvi u Evropi po broju blizanaca


Višeplodne trudnoće najčešće nastaju vantelesnom oplodnjom

Sve veći broj rođenih blizanaca i trojki, pozicionirao je Novi Sad kao prvi grad u Evropi.

U prvih šest meseci ove godine, na svet je došlo 99 parova blizanaca i devet trojki, a samo prošle nedelje, u Betaniji su rođena su četiri para blizanaca, prenosi RTV.

Višeplodne trudnoće najčešće nastaju vantelesnom oplodnjom.

Dr Stevan Milatović, ginekolog - akušer u KCV-u kaže:

"Unazad, prethodnih desetak godina, mi smo u proseku imali oko 100 do 110 pari zajedno blizanaca i trojki godišnje, dok unazad dve godine beležimo ovaj drastičan porast. Što se tiče samog uzroka ove pojave, to je pre svega jedan drastičan porast upotrebe vantelesne oplodnje i samog uspeha vantelesne oplodnje."

Primena više embriona u vantelesnoj oplodnji kod nas je uobičajena, a Milatović naglašava da vodeće evropske zemlje rade na tome da se putem veštačke oplodnje rodi po jedno dete, jer mnoge višeplodne trudnoće mogu da uzrokuju zdravstvene probleme kako majkama, tako i deci.

"To su trudnoće koje zahtevaju ogroman angažman zdravstvenog sistema, ne samo ginekološke službe, pedijatrijske, da bi se došlo do cilja, a to je rađanje zdravog deteta. Tako da su u svetlu toga i vodeće svetske i evropske zemlje već davno uvele i implementirale određene strategije, jer mi svi volimo puno beba, da se rađa iz postupaka vantelesne oplodnje, ali jedno po jedno. Ta strategija se zasniva na tome da vantelesna oplodnja mora biti uspešna ali mora biti i bezbedna, kako po mame, tako i po nerođenu decu", ističe dr Milatović.

Prošle godine, u novosadskoj Betaniji, na 6.545 porođaja rođeno je 174 parova blizanaca i 16 trojki, a prve bebe rođene u 2018. u Novom Sadu bili su upravo - blizanci.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Pexels