Sremski Karlovci i Kovilj sklapaju partnerstvo


Zajednička tačka je Koviljsko-petrovaradinski rit

Sremski Karlovci i Kovilj na putu su da sklope partnerstvo za ruralni razvoj i udruženim snagama unapređuju prirodne i privredne potencijale koji ih povezuju kao susedne lokalne zajednice.

Kako Dnevnik saznaje od predsednika karlovačkog udruženja „Dunav 1245”, iz kojeg je potekla inicijativa za osnivanje partnerstva dvaju susednih mesta Rajka Marinkovića, reč je o udruženju predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora obeju opština, koje bi, kao takvo, moglo konkurisati za novac potreban za realizaciju projakata zacrtanih strategijom ruralnog razvoja.

– Budući da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo javni poziv za davanje podsticaja za realizaciju lokalnih strategija ruralnog razvoja, na koji mogu konkurisati udruženja registrovana u Agenciji za privredne registre iz tog sektora, pomislili smo da bi najcelishodnije bilo da uspostavimo partnerstvo s Koviljem pošto smo geografski povezani – kaže Rajko Marinković.

– Razlog više da to budu baš Koviljčani leži i u činjenici da oni nisu ni u kakvom sličnom partnerstvu s bilo kim. Osim toga, zajednička tačka nam je Koviljsko-petrovaradinski rit, koji bismo da uključimo u planove razvoja, i to prioritetne, da bismo mogli konkurisati za novac u raznim fondovima i sprovesti to što budemo zacrtali.

Po njegovim rečima, predstavnici obeju mesta sastali su se do sada tri puta, dogovarajući detalje o pokretanju procedure za osnivanje partnerstva. Marinković napominje da je ta inicijativa naišla na dobar odziv kod prvih ljudi Sremskih Karlovaca i Novog Sada, Nenada Milenkovića i Miloša Vučevića, koji treba inače da daju saglasnost za tako nešto.

 – „Dunav 1245” je preuzeo na sebe obavezu da pripremi nacrt statuta partnerstva, koje nosi radni naziv K-2 – kaže Marinković. – Imamo vremena do 9. septembra, kada ističe konkurs Ministarstva poljoprivrede,  da spremimo startegiju ruralnog razvoja, a pre toga obavimo i sve što je potrebno za registraciju udruženja. Zakonodavac previđa i akreditaciju i tek onda se partneri mogu upustiti u realizaciju svojih aktivnosti.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade