Sat stariji i od Kanade: Turisti sa svih strana sveta - oduševljeni Novim Sadom


Nema takvih tvrđava u Vankuveru

Proteklih godina Novi Sad se našao na mapi turista, ne samo iz regiona i Evrope već i s drugih kontinenata, a među najbrojnijima su Kinezi koji u organizovani obilazak stižu kruzerima.

Za razliku od njih, Džon Ko iz Vankuvera, Kanada, odlučio je da se sam upusti u avanturu i obiđe balkanske države.

– Balkansko putovanje sam započeo u Hrvatskoj, pa sam odlučio da posetim i Bosnu i Hercegovinu, s obizirom na to da put do Sarajeva ne traje dugo, a u Novi Sad sam stigao pre nekoliko dana autobusom iz Brčkog – ispričao je Džon za Dnevnik, i dodao da je odlučio da poseti ove krajeve nakon što je čuo da su Balkanci ljubazni i da svakog dočekaju raširenih ruku.

– Iako sam prethodno planirao da obiđem Beograd, prijatelj kog sam upoznao u Brčkom je insistirao na tome da posetim Novi Sad.

Znao je da ne volim „urbane Džungle” i saobraćajne gužve, pa je smatrao da će mi se Novi Sad više prijati. Bio je u pravu i nisam se pokajao što sam ga poslušao.

Kao i većina turista, Džon je prvo obišao Petrovaradinsku tvrđavu.

– Nema takvih tvrđava u Vankuveru, pa je šetnja kroz zidine novosadke potpuno novo iskustvo za mene – otkrio je Džon.

– Kada sam stao na plato kod sata, na građevini koja je nekoliko stotina godina stara, starija i od Kanade, imao sam osećaj da putujem kroz vreme, a da mi se pogled s nje pruža beskonačno daleko. Osećaj je bio fantastičan i nerealan!

Pročitajte više>> izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo