Rešenje blizu: Novi Spens - objekat budućnosti: Centar za visoku tehnologiju, veštačku inteligenciju i IT?


Takva namena dela Spensa bi bila velika stvar za Novi Sad

– U pripremi je studija kojom treba da se utvrdi da li pitanje energetske efikasnosti i rekonstrukcije Spensa treba da bude rešeno kroz kombinaciju finansijske podrške i javno-privatnog partnerstva ili kroz novčani aranžman s nekom finansijskom organizacijom – najavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prenosi Dnevnik.

– Nadam se da ćemo do oktobra dobiti tu analizu, a radovi bi počeli od novog energetskog omotača Spensa, pa će biti zamenjeni stepenište i krov, nakon toga slede radovi na klimatizaciji i grejanju sportskih hala, bazena i javnog prostora.

Vučević je napomenuo da izgled Spensa neće biti menjan.

– Nedavno sam razgovarao s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i izneo predlog da Centar za visoku tehnologiju, veštačku inteligenciju i informacione tehnologije bude osnovan u Novom Sadu, a pravo mesto za to bio bi Spens - kazao je on.

Po Vučevićevim rečima, takva namena dela Spensa bi bila velika stvar za Novi Sad, posebno zato što grad ima kapacitete za takav centar, a Spens važi za interesantnu lokaciju jer su u blizini Univerzitet i Naučno-tehnološki park.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Martin Péchy, Pexels, ilustracija

Novi Sad dobija 127 miliona evra: Projekti za 3 nova mosta, novi stadion Voše, rekonstrukcija Spensa...