Rastu cene nekretnina u Novom Sadu - kvadrat i do 2.500 evra


Veći priliv stanovništva, takođe podiže tražnju

Tržište nekretnina u Novom Sadu se razvija sve većom dinamikom.Tokom poslednjih nekoliko godina cene kvadrata ne prestaju da rastu. S obzirom na tražnju, ali i jeftine stambene kredite, sva je prilika da se ovakva situacija neće menjati u skorije vreme.

Najjeftiniji kvadrat, na periferiji, je oko 900 evra, dok najskuplji, u centru, košta oko 1600, ali ide i do 2.500 evra. U agencijama za nekretnine kažu da je razloga više, a prvi je manja kamata na štednju zbog čega ljudi povlače novac iz banaka i ulažu ga.

Veći priliv stanovništva, takođe podiže tražnju, a time i cenu. Ovome treba dodati i pogodnosti poput povraćaja PDV-a, a nije zanemarljiv ni porast kirije koja je neretko gotovo ista kao rata kredita. Još jedan razlog skupljeg kvadrata je i rast troškova izgradnje, prenosi RTV.

Takođe, tu je cena lokacije, ali i kvalitet radova i ugrađene opreme. Direktor sajta kamatica Dušan Uzekac smatra da ova situacija ne može da ugrozi finansijski sistem kako se desilo u SAD-u pre desetak godina i veruje da će se tržište u dogledno vreme stabilizovati.

Ovo ipak ne znači da će i kupovina stana biti jeftinija, a razlog je jednostavan. Kamate koje banke sada daju na stambene kredite su znatno niže nego pre pet godina kada je kvadrat bio jeftiniji.

Kamate su ipak promenljive, te nije isključeno da kada cena kvadrata padne, kamata ode gore, te sam kredit, a time i kupovina bude skuplja, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agnecije, foto: NSinfo, ilustracija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade