Primedbe na plan za izgradnju solitera u PK - na uglu soliter od 12 spratova


Umesto kuća - novi soliter od 12 spratova

Komisija za planove Skupštine grada Novog Sada na kojoj će se razgovarati o nekoliko urbanističkih planova, održaće se u četvrtak, 15. avgusta, a rasprave će najverovatnije biti zbog plana da se na uglu Bulevara kralja Petra I i Rumenačke ulice izgradi soliter od 12 spratova.

Gradski urbanisti su, izašli u susret investitoru i odlučili da može da izgradi više spratova na već planiranom soliteru, prenosi 021.rs.

Plan je da se na uglu Kralja Petra i Rumenačke, gde se trenutno nalaze kuće, izgradi dvanaestospratnica umesto desetospratnice. Takođe, novi objekat bi imao dve podzemne etaže koje su rezervisane za garaže.

Novo rešenje predviđa i to da je investitor u obavezi da sagradi podzemne garaže i da sačuva drvored iza buduće zgrade, ali i da za ovaj projekat nije obavezan arhitektonski konkurs.

Građani su uspeli da podnesu primedbe na ovaj plan, a isto su učinili i članovi Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" i Društvo arhitekata Novog Sada.

Međutim, u Grupi za konceptualnu politiku (GKP) ističu da se izmene sprovode po skraćenom postupku, što znači da je izostavljen rani javni uvid, pa je tako kraći vremenski rok za podnošenje primedbi stanara. Problem je i u tome što, navode u GKP, u MZ "Omladinski pokret" nije bio javno izložen nacrt plana, iako je to obaveza mesne zajednice. Umesto toga, stanari su o planiranim izmenama u njihovom kraju obavešteni anonimnim pismom nekoliko dana pre završetka javnog uvida, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija