Počeli pregovori - Interes države da nastavi sa povećanjem minimalca


Trudićemo se da utvrđeni iznos bude kompromisno rešenje

Započeli smo razgovor o minimalnoj ceni rada.

Trudićemo se da utvrđeni iznos bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane - države, poslodavaca i radnika - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, posle sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, a uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

- Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana za 18,6 odsto, a sa značajnijim povećanjem ćemo nastaviti i dalje - istakao je Siniša Mali, ministar finansija.

- Sa druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. S obzirom na to da nas uskoro očekuje i povećanje plata i penzija, to će sve uticati na bolji životni standard građana Srbije, što je i osnovni cilj Vlade.

On je naglasio da očekuje da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra. U narednih deset dana ministar Đorđević će održati pojedinačne sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata kako bi čuo njihove stavove, nakon čega će početi formalni pregovori o minimalnoj ceni rada.

Cilj Vlade, po mišljenju ministra finansija je, da se poboljša kvalitet života građana u zemlji i da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: pexels.com