Peticija da se reguliše kretanje električnih trotineta u Novom Sadu i zabrana maloletnicima


Vožnjama na keju pridružuje se sve više vozača e-trotineta

Električni trotineti već su uveliko osvojili svet, a sve češće se mogu videti i na novosadskim ulicama, što kod građana izaziva kako oduševljenje, tako i revolt.

Noćnim vožnjama na keju pridružuje se sve više vozača e-trotineta. Uglavnom su to maloletnici, bez zaštitne opreme. Ima ih i na gradskim ulicama, trgovima, među pešacima i biciklistima. Ipak, situacija nije kao u američkim i evropskim gradovima gde vas na sred pešačke staze može sačekati ostavljeni električni trotinet, prenosi 021.rs.

U peticiji koja je pokrenuta navodi da bi e-trotineti mogli da se svrstaju u kategoriju mopeda, zbog čega onda ne bi mogli da se voze trotoarima i pešačkim stazama, a morali bi i da se kreću određenom brzinom i uz signalizaciju.

Međutim, vozači e-trotineta u Srbiji se tretiraju kao pešaci, pa tako mogu da budu kažnjeni ukoliko se kreću kolovozom van pešačkog prelaza. Trenutna preporuka Agencije za bezbednost saobraćaja je da se vozači električnih trotineta kreću trotoarom brzinom koja nije veća od brzine hoda pešaka, odnosno šest kilometara na čas, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: Brett Sayles, Pexels