Oštrije kazne: Za neodgovorno vlasništvo kazne od 25.000 dinara


Obavezan povodac na svim javnim povšinama, osim onim
namenjenim za istrčavanje.

Neobeležen pas bez brnjice i povoca, koji se zatekne na javnoj površini, smatra se napuštenim psom, dok se obeleženi pas bez prisustva vlasnika na toj površini, smatra izgubljenim, navodi se u odluci o držanju domaćih životinja.

Uprkos tome, veliki broj Novosađana svojim ljubimcima u toku šetnje skida povodac ili brnjicu, a od početka godine, na adresu Gradske inspekcije, tim povodom, stiglo je 13 prijava građana, prenosi RTV.

Bez povoca u prisustvu vlasnika, mogu se kretati psi vodiči, ili u određenim situacijama službeni, lovački ili ovčarski psi, dok je za kućne ljubimce, obavezan povodac na svim javnim povšinama, osim onim namenjenim za istrčavanje.

Prilikom izvođenja ljubimca, vlasnik je u obavezi da kod sebe ima potvrde od veterinara, kao i kese za izmet. Za kršenje tih odredba, predviđene su novčane kazne od 25 hiljada do 150 hiljada dinara, a od prošlog meseca, komunalna policija izdala je četiri prekršajna naloga, koji su se odnosili na izvođenje psa bez povoca i korpe, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Denniz Futalan, Pexels