Olakšice za roditelje u Novom Sadu: Subvencije prevoza i besplatni udžbenici


Novi Sad će ove godine kroz subvenciju prevoza i nabavku
besplatnih udžbenika za prvake pokušati da pomogne roditeljima školaraca da smanje troškove koje imaju tokom školovanja svog deteta.

Roditelji prvaka će ove godine uštedeti malo novca jer su, na inicijativu gradonačelnika, za njih obezbeđene besplatne knjige, u vrednosti od 25 miliona dinara.

U toku je isporuka udžbenika u škole, a đaci će dobiti „Prvarice“ i „Azbučne dobrodošlice“.

Kao i do sada, Grad će subvencionisati prevoz đaka na osnovu dve odluke.

Jedna se tiče prevoza, smeštaja i ishrane dece i učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, prevoza dece radi pohađanja pripremnog predškolskog programa i učešća učenika na takmičenjima. Ona se odnosi na decu koja žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”, te na decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihove pratioce u ŠOSO „Milan Petrović”. Novac za markice se obezbeđuje po zonama, a za ŠOSO „Milan Petrović” biće pokriven i deo troškova za gorivo.

Da bi ostvarili pravo na regresiranje prevoza roditelji uz osnovnu dokumentaciju, treba da prilože potvrdu škole koju deca pohađaju, da žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra, dok za decu sa smetnjama u razvoju potreban je izveštaj interresorne komisije.

Drugom odlukom su propisani uslovi za nadoknadu dela troškova međumesnog prevoza učenika koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, a pohađaju srednju školu čije sedište je u drugim opštinama, poput Sremskih Karlovaca, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Temerina, Srbobrana…

U zavisnosti od propisane kategorije grad subvencioniše 40 ili 80 odsto od vrednosti markice. Pravo na umanjenje 40 odsto može ostvariti učenik koji ima prebivalište na teritoriji Novog Sada, a ide u srednju školu čije je sedište na teritoriji druge opštine, na udaljenosti do 50 kilometara od Novog Sada. Pravo na 80 odsto umanjenja je izuzetak, i odnosi se na decu bez jednog ili oba roditelja, samohranog roditelja, porodicu koja ostvaruje pravo na dečji dodatak, đaka iz izbeglih, prognanih ili raseljenih porodica, dete palog borca ili iz porodice u kojoj međumesnim prevozom putuju dvoje ili više učenika.

Da bi učenici ostvarili pravo na naknadu dela troškova, potrebno je da roditelji popune obrasce zahteva koji se nalaze u šalter-sali Gradske kuće, a na kojima je navedena neophodna dokumentacija.

izvor: Tanjug, dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo