Oduševljeni arhitekturom i ljubaznošću Novosađana - Petrovaradinska tvrđava omiljena


Tokom Egzit festivala gosti iz oko 90 zemalja sveta

Leto u Novom Sadu je započelo festivalima, zbog čega broj turista raste, a uplata boravišne takse u prvih šest meseci ove godine povećana je 12,9 odsto u odnosu na isti lanjski period.

U toku jula info-centre Turističke organizacije grada Novog Sada u najvećem broju posetili su turisti iz Nemačke, Kine, Francuske, Velike Britanije i Rusije.

Osim toga, u tom periodu Novi Sad su upoznali i turisti iz Meksika, Indije, Argentine, Kostarike, Japana, Južnoafričke Republike i brojnih drugih zemalja.

Kako Dnevnik saznaje od portparolke TONS-a Tihane Putin, tokom jednog meseca u letnjem periodu, njihova dva objekta poseti oko 1.000 stranih turista. Ona navodi da je taj broj ipak mnogo veći jer u njihove prostorije uglavnom ne uđe cela grupa turista, nego samo pojedinci koji imaju zadatak da saznaju potrebne informacije.

Broj turista koji posete naše objekte varira od meseca do meseca, a turisti se u gradu u proseku zadržavaju dve noći i duže, dok se u letnjim mesecima taj broj povećava, kazala je Tihana Putin.

Tokom leta, dodala je, turisti ostaju i do tri ili četiri noći, što ima pozitivan uticaj na ceo grad.

U naše objekte turisti uglavnom dolaze da bi doznali osnovne informacije, mi im tada dajemo mapu koja je prevedena na 16 jezika, a u kojoj je sve što im je potrebno. Osim toga, damo im precizne informacije, čime se oni oduševe i uvek kažu da su dobili više informacija nego što su očekivali, kazala je Putin.

Manifestacije koje su okupile veliki broj turista, kako domaćih, tako i stranih, jesu muzički festival Egzit, kao i Sajam omladinskog turizma „OPENS Youth Fair ”. Tokom ovogodišnjeg Egzit festivala u Novom Sadu su boravili gosti iz oko 90 zemalja sveta, dok je po evidenciji organizatora u naš grad došlo više od 60.000 turista. Kako saopštavaju iz TONS-a, po podacima koje su dobili iz pojedinih smeštajnih kapaciteta u gradu, gosti su se u proseku zadržavali četiri ili više dana. Oni navode da se poreklo stranaca po objektu veoma razlikovalo, i da su u najvećem broju slučajeva smeštajni kapaciteti bili popunjeni više od 95 odsto, pa čak i 100 odsto. Kada je u pitanju “Opens Youth Fair ”, tokom dve večeri sajma, na Trgu slobode, sajamska ponuda, nastupi plesnih grupa i fenomenalni nastupi muzičkih zvezda okupili su oko 10.000 ljudi.

Broj turista je najbolji pokazatelj da Novi Sad privlači, ali i zadržava turiste. Portparolka TONS-a Tihana Putin za Dnevnik ističe kako se turistima u našem gradu najviše sviđa arhitektura, ali i blizina turističkih atrakcija. Osim toga, često hvale i pominju ljubaznost sugrađana, kao i dobro služenje engleskim jezikom. Kada je reč o turističkim atrakcijama, omiljena je Petrovaradinska tvrđava, ali i centar grada, parkovi, kao i najlepša plaža Dunava - Štrand.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo