Od stranaca u našoj zemlji najčešće snimaju Amerikanci - Srbija plaća do 30 odsto filma


Produkcije koje u Srbiji budu snimale projekte vrednije od pet
miliona evra moći će da računaju na pomoć države od čak 30 odsto ulaganja.

Do sada je Srbija pomagala filmadžije sa najviše četvrtinom opravdanih troškova. Vlada Srbije, na poslednjoj sednici, usvojila je novu Uredbu o podsticajima investitoru koji u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo.

Novina je i tretman namenskog filma. Do sada je mogao da računa na subvenciju Srbije ukoliko se u njega uloži najmanje 100.000 evra. Novi prag je - 150.000 evra. Smanjen je i nivo pomoći koju će država davati za ovu vrstu ostvarenja. Umesto učešća do 25 odsto, ubuduće će ga podržavati sa petinom utrošenog novca. Ove dve stavke neće se odmah primenjivati. Novi uslovi za namenski film važiće od sledeće godine.

Filmske produkcije ove godine su mogle da računaju na deo od 900 miliona dinara subvencija. Toliko je bilo budžetom predviđeno za podsticaje za proizvodnju audio-vizuelnih dela. Obezbeđena sredstva podsticaja za 2017. godinu, 400 miliona dinara, donela su oko 3,8 milijardi dinara investicija. Na uložen dinar podsticaja privreda Republike Srbije u 2017. godini prihodovala je više od 9 dinara. Od stranaca u našoj zemlji najčešće snimaju Amerikanci.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo