Očekuje se da bulevar na NN bude produžen dogodine - novo spajanje NS sa Veternikom


Izvođač ima obavezu da radove završi za najviše 300 dana

Izgradnja produžetka Bulevara Jovana Dučića u dužini od 1.760 metara, kojim će se Novo naselje spojiti s Veternikom, koštaće gotovo 236,4 miliona, s PDV-om, a radovi bi trebalo da krenu uskoro.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je potpisala ugovor za taj posao s firmom „Karin komerc” i učesnicima u zajedničkoj ponudi na završenom tenderu, odnosno firmama „Put invest”, „Tim kop” i Geodetskim biroom „Geometar”.

Po potpisanom ugovoru, izvođač ima obavezu da radove završi za najviše 300 kalendarskih dana, te se očekuje da Bulevar bude produžen dogodine, prenosi Dnevnik.

Projektom je predviđeno da se na mestu neuređene zelene površine izgradi saobraćajnica s po dve kolovozne trake u oba smera i razdelno ostrvo širine 1,5 metar. Na obe strane novog puta biće izgrađeni parkinzi, trotoari, ali i biciklističke staze, koje će biti uklopljene s postojećim.

Planirano je i da raskrsnica Bulevara Jovana Dučića i ulica Dragoslava Srejovića i Veterničke rampe bude kružna. Kružni tok će imati dve trake, a planirano je da se koristi i kao okretnica za autobuse. Inače, trenutno se autobusi okreću na samom kraju Bulevara Jovana Dučića.

Južni kraj Somborske rampe biće saobraćajnica s dva kolovoza i po dve saobraćajne trake s razdelnim ostrvom i biće dugačak oko 60 metara. Nakon te deonice, kolovoz na dve trake će biti sužen. Krak Ulice Dragoslava Srejovića takođe će da bude dvotračna saobraćajnica, promenljive širine, da bi se uklopio u postojeće stanje.

Nova saobraćajnica imaće i javno osvetljenje sa stubovima od deset metara, savremenim svetiljkama s LED izvorom svetla. Projektom je predviđena i vodovodna mreža od oko 292 metra i fekalna kanalizacija dugačka 280 metra.

Produžavanjem Bulevara Jovana Dučića oko 330 metara i njegovim spajanjem s Ulicom Dragoslava Srejovića, Novi Sad će se na još jednom mestu povezati s Veternikom, osim Ulicom Mileve Marić i Futoškim putem. Time će se, po procenama, ostvariti kontinuirani tok saobraćaja od Bulevara oslobođenja do Ulice kralja Petra Prvog u Veterniku.

Inače, projektovanje saobraćajnica i prateće infrastrukture s javnim osvetljenjem u tom delu grada koštalo je 2,85 miliona dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija, arhiva