Novom Sadu 127 miliona evra: Nikad više nećemo ispuštati prljavu vodu u Dunav - duplo veći budžet za kapitalne investicije


Novi Sad na vrhu liste po nivou troškova

Za novi investicioni plan države, kako je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće izdvojeno deset milijardi evra, a možda čak i 12. Ogromna suma, iz koje će se pre svega rešiti vodovodna i kanalizaciona mreža u celoj državi, ali i mnogi drugi važni projekti koji će promeniti kvalitet života građana Srbije.

Kako je Vučić najavio, do sada su stigli projekti za 43 opštine, pri čemu je Novi Sad na vrhu liste po nivou troškova, slede ga Kragujevac, Niš i drugi gradovi i opštine.

U Novi Sad će iz novog investicionog plana stići 127 miliona evra.

To je polovina gradskog budžeta, i znači duplo veći budžet za kapitalne investicije u gradu. Ta pomoć od države znači i da će Novi Sad iz svog budžeta moći daleko više investirati u druge projekte važne za kvalitetniji život svih građana, ne samo u samom gradu nego i u prigradskim naseljima.

– Počastvovan sam i presrećan što se misli i o našem gradu i što ćemo dobiti dosad najveću podršku od države – izjavio je juče za „Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Slabe su reči kojima bih mogao opisati koliko mi znači ta predsednikova najava.

Mene je obradovao razgovor koji sam imao s predsednikom Vučićem pre nego što je objavio novi investicioni plan, u kontekstu da Novi Sad ima projekate i šta se sve može raditi tim parama.

Na pitanje kada će biti otvorena nova centralna kuhinja za Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, Vučević je odgovorio da će je otvoriti u septembru s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

– Centralnu kuhinju ćemo u septembru otvoriti Mirović i ja. Ona je zajednička investicija Grada Novog Sada i Pokrajine.

Vučević je napomenuo da vodovodna i kanalizaciona mreža nedostaju i u Novom Sadu, iako je jedan od bolje pokrivenih gradova što se te komunalne infrastrukture tiče. Međutim, kako je napomenuo, imamo nedostatak koji je nastao neplanskim širenjem grada u prethodne tri decenije.

Kako je naveo, novcem iz investicionog plana pre svega će se raditi sva prigradska naselja i delovi grada koji nemaju vodovodnu i kanalazacionu mrežu. Drugo, taj projekat znači i izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda.

– To znači da više nikad nećemo ispuštati prljavu vodu u Dunav, a tehnologija pročišćavanja otpadih voda će biti na nivou najvišeg evropskog standarda. To kvalitetno menja sliku grada – naveo je Vučević. – Svim građanima ćemo obezbediti ravnopravne uslove za život. Znači, vodićemo računa o zaštiti životne sredine, koristićemo energetske resurse i iskoristićemo sve potencijale koje imamo.

Kako je naveo, 127 miliona evra iz novog investicionog plana države je ogromna suma, kojom će se realizovati veliki projekti.

– To je čist dodatak koji će naš grad dobiti od države. Ta suma je polovina budžeta Grada, ali znači i duplo veći budžet za kapitalne investicije, kojima građanima dovodimo vodovod i kanalizaciju, a s druge strane, pošto država pomaže, Gradu ostaje više para za asfaltiranje i druge važne projekte. Menjamo situaciju, menjamo krvnu sliku grada. To su korenite promene, da je bilo u ranijem periodu takvo ujedinjenje, valjda bi to neko uradio ranije – naglasio je gradonačelnik Vučević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

12 milijardi evra za novo lice Srbije - Najviše će biti izdvojeno za Novi Sad: Izgradnja i stanova za mlade