Novi Sad - tango grad od 15. do 18. avgusta: Na šest lokacija 13 različitih događaja


Šesti međunarodni festival „Novi Sad - tango grad” održaće se
od 15. do 18. avgusta, u organizaciji Udruženja „Todo tango”.

Tokom festivala, na šest lokacija biće održano čak 13 različitih događaja, a svi su besplatni i otvoreni za javnost.

U jedinstvenoj muzici i plesu moći će da uživaju svi ljubitelji argentinske umetnosti i kulture, mada su pojedini festivalski događaji namenjeni isključivo „tangerosima”.

Kako najavljuju organizatori, u četvrtak, 15. avgusta, u Galeriji Matice srpske od 18 sati biće održan „Sci tango”. Biće to prilika da se diskutuje o spoju nauke i plesa, a putem interneta direktno iz Atlante (SAD) predavanje na temu „Tango umetnost u modernoj medicinskoj terapiji” održaće prof. dr Medlin Hekni s Medicinskog fakulteta Univeriziteta „Emory”.

Kruna festivala je koncert u Katoličkoj porti, koji će se održati u petak, 16. avgusta, od 19 časova.

Nastupiće svetski poznati „Beltango kvintet”, koji ove godine obeležava 20 godina postojanja, a Novi Sad ima tu čast da bude jedna od stanica na njihovoj evropskoj turneji kojom obeležavaju taj veliki jubilej. Njima će se na bini pridružiti argentinski tango mastrosi Natalija Lavandeira i Roberto Reis, čije su bravure mogli videti ljubitelji tango plesa od Buenos Ajresa, preko Karnegi hola, holivudske scene do londonskog Kovent gardena i Moskve. Taj koncert, uz podršku sponzora, Novosađanima zajedno poklanjaju Udruženje „Todo tango” i Fondacija EPK 2021.

Na terasi Petrovaradinske tvrđave (bašta restorana „Osam tamburaša”) u nedelju, 18. avgusta, u 21 čas počinje plesno veče pod nazivom „Zagrli nebo”. Tim događajem pod vedrim nebom, uz pogled na Dunav i Novi Sad, šesti međunarodni festival „Novi Sad – tango grad” će biti i zvanično zatvoren.

Održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su pokrajinski sekretarijati za privredu i turizam i za kulturu, Uprava za kulturu Novog Sada, Fondacija EPK 2021, OPENS, Galerija Matice srpske, Studentski centar „Novi Sad”, Kulturni centar Novi Sad, kao i brojni sponzori.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija