Novi Sad na filmu pre 70 godina - putovanje u vreme dok su ulicama grada saobraćali tramvaji


Šetnje će oživeti Novi Sad sa polovine 20. veka

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti.

Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad sa polovine 20. veka zahvaljujući filmskom i dokumentarnom materijalu Kino kluba Novi Sad.

Prvi susret sa Novim Sadom iz filmske arhive zakazan je za 11. avgust u 21 sat na Brod teatru kada će biti prikazan film „Poslednji dani Šangaja“ autora Borivoja Mirosavljevića, kao i niz kratkih filmova i isečaka iz filmova koji prikazuju Šangaj, Kej i Oficirac zabeležene kamerom pre gotovo 70 godina.

„Kinoplov" oživljava prizore Novog Sada iz sredine prošlog veka, donosi putovanje u vreme dok su ulicama grada još uvek saobraćali tramvaji. Filmski snimci zabeleženi kamerom članova Kino kluba Novi Sad su svedočanstvo kako se grad kroz vreme menjao i neprocenjiv dokument jednog, prelomnog perioda njegovog razvoja.

Tokom tri Šetnje, koliko je ukupno planirano projektom „Kinoplov“, kroz filmsku arhivu Novosađani će čuti priče o gradu koji se užurbano menjao, o ljudima koji su snimali filmove o njegovom razvoju, kao i zašto je filmski amaterizam veoma važan segment kulturnog nasleđa.

izvor: agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada