Novi pravilnik zabranjuje registraciju ako je broj šasije ili motora nečitak


Prodavci, ali i kupci, podržavaju ovu odluku

Novim pravilnikom MUP-a predviđeno je da sva vozila iz uvoza kojima pri prvoj registraciji ne može da se očita broj motora i šasije neće moći da se registruju u Srbiji. U suprotnom, vozilo će biti vraćeno ili će se iskoristiti za rezervne delove.

Kupovina polovnih automobila iz uvoza oduvek predstavlja pravi izazov za naše vozače jer je potrebno veliko znanje kako bi se tačno uočili nedostaci, pogotovo oni veći zbog kojih kasnije može da dođe do problema. Zato je MUP doneo novi pravilnik koji zabranjuje registraciju polovnih automobila iz inostranstva kojima ne može da se očita broj motora i šasije kako bi se izbegli pokušaji uvoza ukradenih vozila, a naši vozači ostali bez automobila, prenosi RTV.

Do sada je bilo drugačije. Starim pravilnikom bilo je predviđeno da vozilo čiji brojevi motora i šasije ne mogu da se očitaju moraju da se podvrgnu forenzičkom pregledu, dok je sada predviđena kompletna procedura. Do sada su vozilo iz uvoza sa nečitljivim brojevima prilikom prve registracije mogla da idu na ukucavanje. Tako da se za vozila koja su već bila registrovana u Srbiji ništa ne menja.

"Problemi se dešavaju vrlo često. Mi kupujemo uglavnom najjeftinija vozila iz uvoza, koja su često obuhvaćena korozijom, pa se ne vidi lepo broj motora ili šasije. Bilo je i raznih zloupotreba. Država je stala na put tim problemima, tako da sada mogu da se uvoze automobili koji imaju jasno vidljive oznake. Automobil mora da ima ime i prezime", kaže za RTV Siniša Grastić iz AMSS Banat DOO u Kikindi.

Nakon obavljenog veštačenja, utiskivanje brojeva biće omogućeno samo do 19. januara, jer će od tada biti neophodno novo odobrenje od MUP-a s obzirom na to da će biti tačno propisano ko i kako može da ukucava brojeve na motoru i šasiji.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Pexels