Novi odlasci? Nemačka traži stručnjake: Po novom zakonu građani zapadnog Balkana - privilegovani


Na neki način, građani sa zapadnog Balkana su privilegovani

Štefan Majer, sekretar u MUP-u Nemačke, za DW je govorio novom zakonu i kako postupati kada stupi na snagu, a još bude na snazi pravilo za Zapadni Balkan.

"U središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice EU", kaže Majer.

Prema njegovim rečima, u mnogim segmentima je primetan manjak stručnjaka i zato će se omogućiti useljavanje u Nemačku radi zapošljavanja - kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mestom i mestom za stručnu obuku. Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka odnosno kvalifikovanog radnika.

Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU. Takođe se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Na neki način, građani sa zapadnog Balkana su privilegovani, kazao je on za DW.

Ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahteve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvek postoji mogućnost useljavanja u Nemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu.

Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo.

"Ne bih rekao da će u svim predstavništvima doći do gužvi i zastoja - jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalifikovanim radnicima", ističe Majer, ali dodaje da pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključene.

"Ovom prilikim međutim želim da napomenem da je kroz meru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Nemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim delom i starijih radnika. To budi bojazni da bi Nemačka mogla biti suočena sa dodatnim opterećenjima povezanim s penzijom ovih radnika", dodao je Majer.

izvor: DW, b92.net, agencije, foto: Pexels