Novi most na stubovima "Franca Jozefa" sve bliže: Raspisan konkurs, produžetak keja - tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu


Cilj konkursa je revitalizacija dela trase nekadašnje pruge

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije objavila je poziv za učešće na nagradni konkursu za dizajn, a predmet je izrada idejnog rešenja mosta na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta „Franca Jozefa” u Novom Sadu, tunela i pristupne pešačke i biciklističke veze s obe strane Dunava, kao i pripadajućih površina oko tih objekata.

Cilj konkursa je revitalizacija dela trase nekadašnje pruge, uključujući obnovu mosta na mestu nekadašnjeg mosta Franca Jozefa i revitalizacija tunela za potrebe ostvarivanja neposredne pešačko-biciklističke veze između rekreativne zone keja s novosadske strane i dunavskog bedema s petrovaradinske, odnosno Novog Sada i Petrovaradina.

Novi Sad dobija 127 miliona evra: Projekti za 3 nova mosta, novi stadion Voše, rekonstrukcija Spensa...


Kako se navodi, neophodna je detaljnija urbanističko-arhitektonska razrada svih elemenata konkursa, odnosno traže se predlozi konstruktivnog i oblikovnog rešenja pešačko-biciklističkog mosta i tunela s pristupnim komunikacijama s novosadske strane (veza s Kejom žrtava racija – Sunčanim kejom i Bulevarom cara Lazara) i Petrovaradina (veza s Kameničkim putem preko dela Dunavskog bedema, komunikacija liftom s Gornjom tvrđavom iz zone tunela i veza s Preradovićevom ulicom i Gornjom tvrđavom u zoni objekata „Lovotursa”), kao i pripadajućih površina oko tih objekata. Osim konstrukcije mosta, biće potrebno definisati način oblikovanja svih pristupnih pešačko-biciklističkih komunikacija, tunela, detalja parternog uređenja, ozelenjavanja i rasvete okolnih pripadajućih površina u okviru konkursnog obuhvata, kao i mogućnost fazne realizacije.

U pozivu se navodi da je rok za predaju radova 31. oktobar, a da će žiri svoju odluku doneti do 25. novembra, a ona će potom biti i objavljena i radovi javno izloženi. Objavljivanje rezultata konkursa uslediće najkasnije u roku od pet dana od dana odluke žirija. na sajtu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i portalu javnih nabavki. U sklopu objave rezultata konkursa objaviće se termin i način javnog izlaganja konkursnih radova. Nagrađeni i nenagrađeni radovi, s izveštajem žirija, biće publikovani na internet stranici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije u roku od 30 dana od dana objavljivanja rezultata konkursa. Uz sve radove biće objavljeni osnovni podaci (šifra rada, nagrada, preporuka za otkup, plasman u uži izbor), te ime(na) autora, ukoliko drugačije nije naznačeno u prijavi za konkurs.

Za prva tri rada obezbeđene su novčane nagrade – prvo mesto osvaja četiri miliona dinara, drugo mesto 2,5 miliona i treće mesto milion. Ipak, ne postoji nikakva obaveza Grada da sklapa ugovor s projektantima, s obzirom na to da je konkurs osmišljen kao nagradni i neobavezujući za Grad. Uz to, žiri može izabrati jedan rad za otkup u vrednosti otkupne nagrade od 200.000 dinara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada

Novi Sad dobija 127 miliona evra: Projekti za 3 nova mosta, novi stadion Voše, rekonstrukcija Spensa...