Medicinske sestre će imati najveće povećanje plata - domovi zdravlja ponovo u nadležnosti države


Zdravstveni radnici se i vraćaju u Srbiju

Medicinske sestre će već za 3-4 meseca imati novo povećanje plate, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar gostujući na TV Pink.

Kako je objasnio, sinoć je imao sastanak sa ministrom finansija i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde je glavna tema bilo povećanje plata, "na čemu insistira predsednik".

"Ovo će biti treća godina za redom u kojoj će medicinske sestre imati najveće povećanje plata, ali na realnoj osnovi", rekao je Lončar i otkrio da je za svaki procenat povećanja predsednik tražio da se izračuna da li mi imamo toliko novca.

"Ono što mogu da kažem, videvši noćas i sinoć koliko se predsednik bori za to, da će sigurno medicinske sestre imati najveće povećanje plate već za par meseci", rekao je ministar zdravlja.

On je ocenio da zdravstveni radnici u potrazi za boljim uslovima rada i platama odlaze iz Srbije, ali ne u meri kojoj se priča.

"U drugim zemljama se zbog nedostatka kadra zatvaraju odeljenja u bolnicama, eto susedna Hrvatska, a to se kod nas ne dešava jer vodimo odgovornu politiku", rekao je Lončar i dodao da se zdravstveni radnici i vraćaju u Srbiju, ali to za mnoge nije vest.

Kako je naglasio, od 1. januara Domovi zdravlja koji su sada u nadležnosti opština i gradova ponovo će biti u nadležnosti države, "pa neće biti ratova na lokalu" oko njih.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net