Kineska četvrt: Liman 3 dobija Bulevar despota Stefana sa novim izgledom - poslastičarnica u Limanskom parku


Od 15. avgusta saobraćaj kroz Bulevar despota Stefana

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je Bulevar despota Stefana gde se izvode radovi na uređenju javnih površina u tzv. Kineskoj četvrti, od novembra prošle godine.

Radovi obuhvataju izgradnju infrastrukture i to vodovoda, kanalizacije i crpne stanice, zatim izgradnju saobraćajnih površina, javnog osvetlјenja, hortikulturno uređenje i postavlјanje mobilijara i urbane opreme.

Uređenje javnih površina izvodi se u više faza, a danas je počelo asfaltiranje kolovoza.

- Očekujem da ćemo 15. avgusta pustiti saobraćaj kroz Bulevar despota Stefana na Limanu u neposrednoj blizini Štranda. U pitanju je deo investicije koja se odnosi na veliki kapitalni projekat buduće posebne kulturno-omladinske zajednice ili celine, tzv. Kineske četvrti.

To će potpuno promeniti krvnu sliku grada, u smislu stvaranja bolјeg ambijenta za lјude koji se bave kulturnim stvaralaštvom, informacionim tehnologijama, starim zanatima, omladinskim organizacijama i slično. Ovaj lokalitet biće jedan dobitnički miks različitih društevnih organizacija i delatnosti koje do sada nisu bile stacionirane na jednom mestu ili su radile nedovolјnim kapacitetom.

Završetkom ovog projekta, Liman 3 će dobiti Bulevar despota Stefana sa novim izgledom, a to znači nove pešačke i biciklističe staze, kolovoz, rasvetu, vodovod i kanalizaciju, ozelenjavanje.

Posebno je važno i što će ovi radovi dovesti do toga da saobraćaj normalno funkcioniše na ovom bulevaru i kad su velike padavine. Ova investicija, koju sprovodi Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije uz podršku Vlade Srbije, vredna je oko 250 miliona dinara, a to je samo za parterno uređenje.

Istovremeno, krećemo u rekonstrukciju objekata unutar Kineske četvrti, što podrazumeva i izgradnju zgrade OPENS-a - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je ponosan na to što je Limanski park, koji se naslanja na pomenuti bulevar, dobio novo dečje igrališe na zahtev MZ „Liman 3“, što se radi na kompletnoj rekonstrukciji skejt parka i što se grade mini skejt park i basket teren.

On je dodao i da je urbanistički predviđeno da na mestu oronulih parkovskih baraka bude poslastičarnica, gde će građani moći da uživaju uz kafu i kolač u Limanskom parku, kao što je običaj u mnogim evropskim gradovima.

Sve saobraćajnice unutar kompleksa su završene, odnosno popločane granitnom kockom, a do sada su tamo izgrađeni nova vodovodna i kanalizaciona mreža sa crpnom stanicom, pešačke i biciklističke staze, parkinzi, novo javno osvetlјenje sa LED rasvetom.

Sledi uklanjanje stare trafo stanice i povezivanje crpne stanice na novu trafo stanicu. Prva faza radova koja je u toku, obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, a radovi se odvijaju u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje taj bulevar sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama unutar kompleksa.

Deo druge faze radova predviđen je Programom uređenja građevinskog zemlјišta za 2019. godinu kroz nastavak radova na izgradnji infrastrukture (vodovod, kanalizacija), saobraćajnih površina, javnog osvetlјenja, ozelenjavanju i postavlјanju urbanog mobilijara.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade