Kina priprema svoje policajce da dođu u Srbiju - Zajedničke patrole u Novom Sadu već na jesen


Zajedničkih patrola biće u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da bi na jesen mogao da počne da se realizuje projekat zajedničkih patrola kineske i srpske policije.

Kako je najavljeno, zajedničkih patrola biće u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu.

"Očekujem da se to dogodi možda već početkom oktobra. Zavisiće od priprema", izjavio je Stefanović. Prema njegovim rečima, na osnovu ranije potpisanog memoranduma, Kina priprema svoje policajce da dođu u Srbiju i budu ispomoć našoj policiji.

U Novom Sadu će uskoro patrloIirati - kineska i srpska policija


"Radi se o policajcima koji neće primenjivati policijska ovlašćenja, već će pomagati srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima, kao i u komunikaciji svojih sunarodnika sa našim državnim organima, kako bi njihova bezbednost bila veća na teritoriji naše zemlje. Nadam se da to možemo očekivati već na jesen, radi se o složenom projektu", rekao je Stefanović.

Ministar dodaje da Kina "neće da pošalje bilo koga već samo one koji su za to spremni".

"Ne mogu sada da kažem broj kineskih policajaca, ali to je nešto sa čim Srbija ima iskustvo. Na našim granicama su već godinama pripadnici policija Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, u ciklusima sa 10 ili 20 policajaca koji pomažu oko migranata. Takođe, imamo 10 naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke", kaže ministar.

Dodaje da su na našoj granici turski policajci, kao pomoć za turske državljane koji putuju kroz našu zemlju, kao i da naši policajci patroliraju u Crnoj Gori tokom letnje sezone.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, hitesh choudhary, Pexels