K-2: Karlovčani i Koviljčani zvanično udružili snage: "Uspeli smo da ponovo spojimo dve obale Dunava"


Saradnji između ta dva mesta postojala je vekovima

Karlovčani i Koviljčani, shodno vezama i saradnji koja je između ta dva mesta postojala vekovima, zvanično su se udružili snage, sklopivši  Partnerstvo za ruralni razvoj „Sremski Karlovci – Kovilj” (K-2).

Reč je o udruženju predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora iz Karlovaca i Kovilja za koje su čelni ljudi ta dva mesta koje samo deli, ali i spaja, Dunav dali saglasnost.

Na koviljskoj obali Dunava, na potesu Kurjačka greda, dokle su Karlovčani došli katamaranom Pokreta gorana Vojvodine, koji podseća na nekadašnju skelu koja je redovno saobraćala između dve obale, je održana osnivačka skupština, na kojoj su usvojeni Statut Partnerstva K-2 i izabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Grupe za planiranje i Komisije za odabir prioritetnih projekata.

To je samo prvi korak na putu da se pokrene zamajac ruralnog razvoja, na koji i država blagonaklono gleda, budući da je raspisan i konkurs za davanje podsticaja za realizaciju lokalne strategije ruralnog razvoja. Ideja da se pokrene takvo partnerstvo potekla je u karlovačkom udruženju „Dunav 1245”, a zdušno su je prihvatili Pokret gorana Vojvodine i drugi akteri iz Sremskih Karlovaca i Kovilja.

– Engleska poslovica kaže da tradicija nije nešto što se nasleđuje nego nešto za šta se treba boriti – rekao je predstavnik Kovilja u Partnerstvu K-2 i predsednik Pokreta gorana Novog Sad Petar Viđikant, prenosi Dnevnik.

– Mislim da se tim činom vraćamo našoj tradiciji i saradnji između Karlovaca i Kovilja, što nije ništa novo, možda će sada samo biti u drugom obliku. Uspeli smo da ponovo spojimo dve obale Dunava.

Tako je bilo odvek, s izuzetkom poslednjih šezdesetak godina. Postaraćemo se zajedno da to bude i bolje nego što je bilo pre. Kada to kažem, mislim  pre svega na saobraćajnu vezu, kulturnu, istorijsku, sportsku, poljoprivrednu, turističku. Postoji mnogo toga što nam je zajedničko i zato mislim da je to fantastičan potez. Potrudićemo se da što pre pokažemo rezultate, što je veoma bitno, jer sama skupština nema smisla bez rezultata. A kada pogledam sastav ovoga skupa, mogu da garantujem da će rezultata biti. Tradicija koviljsko-karlovačkih odnosa se meri stotinama godina. Imamo šta da vratimo i na nama je kojom brzinom će to ići i u kojem obimu.

Po njegovim rečima, obe strane su odmah definisale prioritete u zajedničkom delovanju. To su saobraćaj, turizam i bezbedna ili organska hrana.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija