Financial times: Srbija na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija


Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sjajna vest za Srbiju rang lista uglednog časopisa Fajnenšel tajms na kojoj se Srbija nalazi na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Fajnenšel tajmsa (FT), Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

"Ja sam primetio da su to svi naši mediji stidljivo prenosili, otprilike to nije tačno, možda je neko platio Fajnenšel tajms... Ali, Srbija je postigla izvanredan rezultat i mnogo sam srećan zbog toga", izjavio je Vučić jutros za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je Srbija dobila potvrdu od upravo najuglednijeg lista u celom svetu koji se bavi finansijama i ekonomijom.

"Imaćemo ove godine još viši nivo stranih investicija i želimo da nastavimo da radimo, to je naš posao", istakao je Vučić i dodao da Srbija postaje drugačija zemlja što se vidi i kroz nove puteve, pruge....

Predsednik Srbije je rekao da će zbog izveštaja FT-a Srbija "pasti za oko" ozbiljnim svetskim i evropskim kompanijama.

"Ne postoji ozbiljna svetska i evropska kompanija koja neće proveriti kakva je sitaucija u Srbiji, kakvi su uslovi, subvencije, podrške države, kakva je radna snaga...", rekao je Vučić.

"To se direktno održava na životni standard ljudi, to znači sve više novca... Ovo je ogromna i važna vest, to je suština politike koju vodite", istakao je Vučić i dodao je to i jedna ogromna obaveza, ali i velika čast.

On je rekao da nikada u izbornim kampanjama nije obećavao kule i gradove, već da je uvek govorio da predstoje teške mere i težak rad.

"Mi danas živimo bolje, pre kraja godine prosečna plata biće veća od 500 evra. Stvorili smo stabilnost, u subotu imamo sastanak oko velikog investicionog plana, prepun sam entuzijazma i veoma sam radostan", istakao je predsednik.

izvor: agencije, foto: Pexels