Festival društvenih igara u Novom Sadu - okupio 1.000 takmičara iz 45 zemalja


Ukupno je 45 ekipa došlo u Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manifestaciju „Gaming OpeNS“. Reč je o festivalu društvenih igara čiji je centralni događaj Evropsko timsko prvenstvo u stonostrateškim igrama koje okuplja oko 1.000 takmičara iz 45 zemalja.

-Veoma sam pozitivno iznenađen atmosferom na ovom turniru koji je podržao Grad Novi Sad. Bio sam u prilici da aktivno učestvujem u svemu što su organizatori pripremili za posetioce i moram da im čestitam na odličnom prvenstvu. Ovo je i velika promocija našeg grada, jer je u Novi Sad tim povodom došlo preko 1.000 ljudi da se kreativno izrazi i takmiči, a oni će svoje utiske podeliti sa svojim sunarodnicima ili na društvenim mrežama. Njihov boravak kod nas je dobar za lokalnu privredu, hotele, restorane, taksi prevoz i prodavnice, a dobri utisci o gradu-domaćinu su uvek najbolja reklama. Novi Sad je ne samo IT centar, već je prepoznat i kao mesto koje okuplja ljude oko kreativnih industrija, gde spada i ovaj zanimljiv hobi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U ime organizatora obratio se Dane Basta koji je rekao da se takmičari bore u pet igara i da su u pitanju simulacije velikih bitaka sa minijaturnim figurama.

- Uglavnom se dva generala bore između sebe. To je jako zanimljiv hobi, jer uključuje kreativnost i umetnost takmičara koji učestvuju u nekoliko vrsta stonih strateških igara. Turnir traje pet dana, prvo kreću pojedinačna takmičenja, pa ekipna, a ukupno je 45 ekipa došlo u Novi Sad i svako je doveo najbolje vitezove koji predstavljaju svoju zemlju-rekao je Basta.