Bratimljenje ruskog grada i Novog Sada?


Jaroslavlje ima oko 600.000 stanovnika

Narodni poslanik Dragomir J. Karić boravio je u Jaroslavlju na poziv gradonačelnika Vladimira Volkova i mitropolita jaroslavskog Pantelejmona, a sa svojim domaćinima je razgovarao o bratimljenju tog ruskog grada i Novog Sada.

Na ovu ideju o zbližavanju dva grada, kojoj je kumovao Srđan Krsmanović, srpski naučnik zaposlen u centru za inovacije u Jaroslavlju, saglasnost su već dali Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Realizacija te ideje bi omogućila srpskim firmama značajan prodor na taj deo tržišta Rusije, kao i još čvršće povezivanje dve države kako u privrednom i ekonomskom, tako i u svim ostalim segmentima koji jačaju stratešku saradnju koju s velikim uspehom sprovode predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prenose agencije.

Jaroslavlje ima oko 600.000 stanovnika, nalazi se na reci Volgi, a godišnje ga poseti tri miliona turista.

Osnovao ga je Veliki knez Jaroslav Mudri 1010. godine na mestu gde je, prema legendi, prethodno ubio ogromnog medveda.

U njemu se nalazi najstarije pozorište u Rusiji i kulturno je jedan od najbogatijih gradova prevashodno po broju crkava i manastira.

Kada je carica Katarina 1701. godine naredila da se uredi po najmodernijim urbanističkim rešenjima, grad je dobio takav izgled da iz koje god ulice krenete vi ćete naići pravo na neki verski objekat.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija