Besplatni treninzi tai-čija do kraja avgusta u Limanskom parku


Za učešće nije potrebna prethodna prijava

Besplatni treninzi tai-čija, u kojima mogu da učestvuju svi građani koji žele da se oprobaju u toj drevnoj kineskoj veštini, realizuju se svakog ponedeljka i srede od 19 do 20 časova do kraja avgusta u Limanskom parku, u blizini teretane na otvorenom.

Za učešće nije potrebna prethodna prijava stoga mogu doći svi zainteresovani, a, iako se ne zahteva posebna oprema, pogodno je da se vežba u laganoj obući, trenerci i majici. Časove drži trener i osnivač Wushu kluba Laohu Ivan Peršaj, koji je za Dnevnik otkrio da je tai-či kineska borilačka veština koja spada u meke stilove jer se tokom treninga insistira na opuštenosti tela i usklađenosti pokreta, a tek kasnije na brzini i snazi. Zato je, kako nam je rekao, tai-či danas popularan i kao vrsta relaksacije i rekreacije, iako se napredovanjem može koristiti i u svrhu samoodbrane.

Osnovni elementi u tai-čiju su forme, odnosno određeni skupovi pokreta, koji u suštini u sebi sakrivaju neku borilačku primenu, ali se pokreti u startu uče veoma usporeno, objašnjava Peršaj.

Kako dodaje, zahteva se da se ostvari ravnoteža, da glava nauči da kontroliše telo, a treninzi su koncipirani tako da ta mekoća i opuštenost dovodi do pokretanja unutrašnje energija, a ujedno da se istežu i masiraju unutrašnji organi.

U startu može biti malo poteškoća. Čovekova glava još nije naučila da poveže sve pokrete da bi uspeo da ih uradi dovoljno meko i sinhrono. To se vremenom prevaziđe i postepeno se uživa u tai-čiju, navodi Peršaj.

Detaljnije informacije mogu da se dobiju i na „Fejsbuk” stranici Wushu klub Laohu – Tai chi & Kung fu i veb-sajtu www.wushuworld.info.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo