12 milijardi evra za novo lice Srbije - Najviše će biti izdvojeno za Novi Sad: Izgradnja i stanova za mlade


Stanovi za mlade, po još povoljnijim uslovima

Od 10 do 12 milijardi evra biće uloženo u narednih pet godina u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u nedelju strukturu nacionalnog investicionog plana za naredni period, za koji je rekao da će - potpuno promeniti lice Srbije:

- To možemo da uradimo zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama koje smo sproveli od 2014. godine - naglasio je Vučić, i dodao da želi da bude član tima koji će realizovati petogodišnji plan stvaranja nove Srbije.

On je istakao da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

- Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo tri milijarde evra, a to znači da će svako selo i grad u Srbiji za četiri ili pet godina imati kanalizaciju i čistu pijaću vodu.

Najviše će biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, zatim za Kragujevac, Niš, kao i za Pančevo, Suboticu, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac...

- Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i smatramo da sa lakoćom možemo da obezbedimo 10, a možda i 12 milijardi evra.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma - Šabac, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

Drugi segment biće ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, u vrednosti od četiri milijardi evra, koje se odnose na nove projekte. Milijarda evra biće uložena u rekonstrukciju pruge Beograd - Preševo, a ako Hrvatska bude htela, biće rekonstruisana i pruga ka Zagrebu. Vučić je istakao i da će bar 1,3 milijardi biti uloženo u lokalne i regionalne puteve, tako da svaki okrug i opština osete boljitak.

Za škole i zdravstvene ustanove predviđeno je dodatnih 700 miliona evra, a za prenatalnu politiku 500 miliona evra. Vučić je naveo da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji, bez obzira na broj pokušaja. Najavio je i da je cilj da finansijska pomoć za prvo, drugo, treće i četvrto dete bude udvostručena u odnosu na sadašnju, koja iznosi oko 30.000 evra za period od 10 godina.

Za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, naučno-tehnološke parkove, biće uloženo dodatnih 500 miliona, jer Srbija hoće da bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama.

Planirana su i sredstva od 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade, po još povoljnijim uslovima nego za pripadnike službi bezbednosti, tako da će stambeni problem biti rešen za oko 40.000 bračnih parova.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo