Za garsonjeru i 300 evra mesečno: Iznajmiti stan u Novom Sadu sve teži posao


Bez obzira na to da li je reč o prodaji ili iznajmljivanju stana
najtraženiji su oni manji, poput garsonjera i jednosobnih, do 40 kvadrata.

Osim centra, popularni delovi grada su Grbavica, Limani 1 i 2, Bulevar oslobođenja, kao i okolina sajma i Ulice cara Dušana, zbog blizine Medicinskog fakulteta, te je za nekretnine u tim kvartovima potrebno izdvojiti najviše novca.

Po rečima agenata za promet nekretnina, potražnja diktira cenu, ali na nju utiče i lokacija, godina izgradnje, kao i opremljenost prostora. Za iznajmljivanje garsonjere ili jednosobnog stana potrebno izdvojiti od 150 do 220 evra mesečno, odnosno i oko 300 ukoliko je reč o luksuzno opremljenoj nekretnini, prenosi Dnevnik.

I dok studenti uglavnom traže manje, nameštene stanove, mladi bračni parovi često se odlučuju za delimično opremljene nekretnine jer već poseduju neki nameštaj. Veće, mahom trosobne stanove bez pokućstva, iznajmljuju porodice s decom, a cene se kreću od 200 do 250 evra, odnosno i do 500 ukoliko je reč o luksuznoj nekretnini u centru grada.

Lokacija postaje sve više stvar navike te je budućim stanarima – zakupcima – kod izbora životnog prostora prioritet kvalitet, kao i to da stan mogu iznajmiti na duže staze, odnosno da vlasnik ne planira prodaju. Sve popularniji je Bulevar patrijarha Pavla jer su tu zgrade relativno nove, ima dosta pratećih sadržaja i taj kvart dobro je povezan s drugim delovima grada, a još uvek ima i dovoljno parking-prostora.

Sve traženija je i Nova Detelinara, a zbog dobre pokrivenosti linijama gradskog saobraćaja građani se odlučuju i za život na Novom naselju i Limanima. Ništa manje važan faktor prilikom izbora nekretnine nisu ni troškovi, pogotovo za grejanje, pa se zakupci češće odlučuju za stanove u novijim zgradama, pošto se grejanje u takvim objektima uglavnom plaća po utrošku.

Iako sve više firmi, restorana, ali i autobuskih prevoznika dozvoljava ulazak kućnim ljubimcima, to nije slučaj kada je reč o iznajmljivanju stanova. Po rečima agenata za promet nekretnina, vlasnici stanova uglavnom nisu „pet frendli”, te će se podstanari s psom ili pak mačkom namučiti dok nađu odgovarajući životni prostor.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo