Vojvodina i Novi Sad zajedno grade moderan NS: Bulevari, parkovi, IT biznis, obrazovanje...


Saradnja sa svim nivoima vlasti obezbeđuje više novaca

Pre tri godine, kada su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali Protokol o zajedničkim ulaganjima, kao prioritetni projekti su navedeni Klinički centar Vojvodine – izgradnja B i C bloka, zgrade Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku i Hitne pomoći u Novom Sadu, uređenje Kampusa Univerziteta u Novom Sadu, rekonstrukcija Sentandrejskog bulevara s mostom preko Kanala DTD, izgradnja fabrike vode i regionalne deponije s centralnim prečistačem otpadnih voda i rekonstrukcija Bulevara oslobođenja u Novom Sadu.

Tom prilikom Vučević je izjavio da će Grad Novi Sad podržati Pokrajinsku vladu u projektima koji će biti realizovani na teritoriji grada, bez obzira na to u čijoj nadležnosti oni bili, navodeći kao primer podršku izgradnje Kliničkog centra Vojvodine, koju je okarakterisao kao investiciju neprocenjivo važnu, ne samo za grad i pokrajinu nego i za državu. U međuvremenu su realizovani ili je u toku sprovođenje važnih zajedničkih projekata na teriritoriji grada Novog Sada uz značajnu finansijsku podršku Republike.

– Otvorena saradnja sa svim nivoima vlasti obezbeđuje više novaca za Novi Sad, i tako se iskazuje ljubav prema gradu – reči su gradonačelnika Miloša Vučevića na otvaranju zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu, investicije vredne oko 340 miliona dinara koja je sagrađena zajedničkim ulaganjem na Bulevaru patrijarha Pavla prošle godine. – Od presudnog značaja nam je da na naš jedan dinar dobijemo još po jedan i iz Pokrajine i iz Republike jer tako brže možemo realizovati važne zadatke.

Zajedno grade i Naučno-tehnološki park u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Zgrada će se prostirati na 30.000 kvadratnih metara, a deo objekta koji će koristiti Fakultet tehničkih nauka biće otvoren, kako je Mirović jesenas najavio, na početku školske godine. Investicija je vredna oko 12,6 miliona evra, novac su obezbedili Republika i Pokrajina, dok je Grad Novi Sad pomogao projekat kroz plansku dokumentaciju i omogućio da se stvore uslovi za izgradnju. Novi Sad će izdvajanjem iz gradskog budžeta učestvovati i u opremanju zgrade. U međuvremenu je Skupština Vojvodina 13. februara ove godine podržala predlog Pokrajinske vlade o osnivanju Društva s ograničenom odgovornošću „Naučno-tehnološki park Novi Sad”. Po odluci, osnivač i jedini član Društva je AP Vojvodina, kao vlasnik 100 odsto udela u ukupnom kapitalu Društva.

Naučno-tehnološki park Novi Sad d.o.o. ima za cilj da omogući istraživačima u naučnoistraživačkim institucijama da rezultate svojih istraživanja pretoče u proizvode, usluge, procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu. Osim toga, treba da omogući veću vidljivost fakulteta u međunarodnom i domaćem privrednom i istraživačkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji započinju novi biznis (start-up) u oblasti visokih tehnologija”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Pokrajina, Grad Novi Sad i Republika zajedno su izgradili i Sentandrejski bulevar u Novom Sadu, koji je pušten u saobraćaj početkom ovog meseca. Radi se o jednoj od najprometnijih gradskih saobraćajnica, koja je deo državnog puta Subotica–Beograd. Izgradnja Sentandrejskog bulevara koštala je 702 miliona dinara, a finansirana je zajedničkim novcem Grada Novog Sada i AP Vojvodine, s učešćem od po 35 odsto. „Putevi Srbije” učestvovali su u finansiranju s 30 odsto. Izgrađene su dve kolovozne trake, širine po sedam metara sa po dve saobraćajne trake, s razdelnim ostrvom, pešačkim i biciklističkim stazama na obe strane, kao i parking-mestima, gde to prostorna ograničenja dozvoljavaju. Prateća infrastruktura podrazumeva i kolektor atmosferske kanalizacije radi odvođenja atmosferskih voda s kolovoza, a rekonstruisana je i postojeća vodovodna mreža, postavljena su tri semafora i novo javno osvetljenje.

Pokrajina i Grad Novi Sad su zajedničkim ulaganjem oživeli i Kamenički park, najveći i najstariji park u Novom Sadu, koji je decenijama bio zapušten. Danas predstavlja oazu mira i zelenila. Dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, dečje igralište, trim-staze... U obnovu parka Pokrajina i Grad su zajedno uložili oko 150 miliona dinara, prenosi Dnevnik.

Prošle nedelje je Vučević najavio i nove zajedničke projekte u Novom Sadu – ulaganje u zadrvstvene ustanove: rekonstrukciju Interne klinike Kliničkog centra Vojvodine, obnovu Poliklinike, rekonstrukciju domova zdravlja na Limanu i Novom naselju, kao i izgradnju B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine.

Privodi se kraju i izgradnja zgrade vojvođanskog javnog servisa, koja je bila porušena u NATO agresiji 1999. godine. Iz novog objekta, najmodernijeg u regionu, na 17.530 kvadratnih metara, prvi signal će biti emitovan 25. novembra ove godine. U njegovu izgradnju Vlada Srbije, Pokrajina i Grad Novi Sad zajedno su uložili oko 2,6 milijarde dinara.

– Na taj način pokazujemo da brinemo o pokrajinskom javnom servisu, koji emituje program na srpskom jeziku i na 15 jezika nacionalnih manjina – rekao je ranije Mirović, kada je zajedno s Vučevićem obilazio građevinske radove na Mišeluku.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo