Vojvodina beleži rekordne posete turista - prošle godine pola miliona


Uvećanje za 8,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije

U poslednje dve godine Vojvodina beleži rekordne posete turista, a evidentan je porast broja gostiju iz inostranstva.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodinu je tokom prošle godine posetilo preko pola miliona turista, a polovinu od njih čine stranci.

To je uvećanje za 8,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Zasluge za to svakako pripadaju i Turističkoj organizaciji Vojvodine koja afirmativno promoviše turitičke potencijale pokrajine. Oni u poslednje dve godine za predstavnike najrazličitijih medija iz cele Srbije organizuju više promotivnih tura, a novinari potom svoje utiske prenose putem tekstova, radijskih i televizijskih reportaža.

Direktorka ove organizacije Nataša Pavlović u razgovoru za 021.rs kaže da je upravo nakon takvog vida promocije Vojvodine, evidentiran porast turista, što se pokazalo kao učinkovita praksa.

"Ono što je Turistička organizacija Vojvodine uradila u prethodnom periodu jeste da smo pokušali da prikažemo različite destinacija i atrakcije Vojvodine, kroz četiri promo ture. Akcenat smo stavili na posetu prirodnim atrakcijama, na eko-turizmu i aktivnom odmoru, ali svakako nismo izostavili ni bogato kulturno nasleđe Panonske ravnice.

Tokom zime krajem pretprošle godine napravili smo prvu promotivnu turu "zima na salašima", koja je obuhvatila mnogo više od samih salaša. Kada pravimo ovakve ture, imamo za cilj da prikažemo i gradove i najbolje atrakcije. Nakon toga je usledila "Letnja Panonska avantura" koja je pokazala da Vojvodina ima mnogo voda i prostora za aktivan odmor i uživanje na vodama. Nakon jesenje ture, gde smo posećivali manastire i vinarije, usledila je Vojvođanska prolećna rapsodija u maju ove godine, koja je prikazala svu onu dinamičnu i inspirativnu stranu naše ravnice. Kao što je napisao Mika Antić, da je "Vojvodina pitoma, mirna, ali u isto vreme raspusna", tako smo i mi imali priliku da osetimo svu tu njenu kompleksnost i raznolikost", napominje Pavlović u razgovoru za 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: Turistička organizacija Vojvodine