Viteško selo na Petrovaradinskoj tvrđavi - defile kroz ulice grada


Defileom kroz ulice grada, pozvali su sugrađane da im se
pridruže na Drugom novosadskom viteškom saboru.

Mile Petrović, jedan od organizatora Novosadskog viteškog sabora kaže da biti vitez danas znači malo baviti se humanim radom, baviti se filantropijom i gledati kako da poboljšamo sebe a zatim svet oko nas, prenosi RTV.

Za svakog viteza najveća vrednost je ljubav, a pored učenja o odanosti i časti, današnji vitezovi neguju i učenje o starim plesovima, koji su nekada bili deo dvorskih zabava, na kojima su osvajali poglede najlepših dama.

"U okviru viteštva mi imamo celu jednu družinu koja se bavi različitim zanimanjima, okloparstvom, pravljenjem oružja, drvodeljanjem, kožarstvom…" kaže Nikola Brkić za RTV iz niške Viteške družine ''Zmajeva griva''.

Na viteškim treninzima oživljavaju se stare bitke, a uz kabastu autentičnu opremu iz srednjeg veka, tela vitezova bore se pod temperaturom od čak 80 stepeni.

"Koristimo prava metalna oružja, ona su zatupljena, imamo metalnu zaštitu koja ide zajedno sa podjaknom i podkapom koja nam naleže na telo i trudimo se da minimalizujemo povredu", objašnjava Nemanja Banović član ''Crvenih gavranova'' iz Novog Sada.

Turnir u streličarstvu, borbe i performansi vatrom - samo su neki od događaja za koje se pripremaju naši vitezovi, a princeze su tu da ih podrže.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo