Uskoro moguća zabrana uvoza vozila starijih od 10 godina - subvencije za električne automobile


U prvih pet meseci u Srbiju je uvezeno 60.000 vozila

Uvoz automobila starijih od 10 godina mogao bi da bude zabranjen sledeće godine, a kupci električnih kola bi trebalo da imaju subvencije, najavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

U prvih pet meseci u Srbiju je uvezeno 60.000 vozila, a procena je da je tek svaki osmi ili deveti automobil mlađi od 10 godina. Kada je reč o vozilima starijim od decenije, iz inostranstva se najčešće nabavljaju "golf četvorka", "golf petica", "fijat punto", "pežo 307", "reno megan", "sitroen C-4"...

Ukoliko bi se obistinile najave ministra Trivana, ovom poslu bi uskoro došao kraj.

"Radimo na tome, i to ne zavisi samo od mene i mog Ministarstva, za to treba da se postigne konsenzus u Vladi. Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima. Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3. Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Koliko ćemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome", izjavio je Trivan za Mondo.

Ministar je istakao i da su električna vozila budućnost, ali da je za takve četvorotočkaše neophodna infrastruktura.

"Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici - na punjačima. I o tome, takođe, razgovaramo i sa predstavnicima 'Puteva Srbije' i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjače. Imamo domaću pamet, imamo naučnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa Zapada", istakao je Trivan.

Prosek starosti automobila u Srbiji je između 16 i 17 godina, a to znači da se i dalje uvoze i voze vozila sa euro 3 motorima koja ulaze čak u 20. godinu. Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika vozila i delova pozdravlja najavu ministra, ali je i skeptičan.

"Ako bismo zabranili uvoz vozila starijih od 10 godina, to znači da bismo iz inostranstva nabavljali samo automobile sa euro 5 motorima. Tako je u Crnoj Gori. Međutim, ne znam koliko je to realno kod nas zbog socijalne priče jer na taj način zabranjujete ljudima da kupuju jeftine automobile", naglašava za Blic Petrović.

Zato, kako kaže, bolje je prvo eliminisati s ulica nebezbedna vozila ili takozvane "ubice na točkovima".

"Mi već imamo odgovarajuće zakone i propise koje je samo potrebno primeniti. Po sadašnjem zakonu na tehničkom pregledu se meri i beleži emisija izduvnih gasova na svakom automobilu, a od maja 2020. godine svako vozilo koje prekorači emisiju izduvnih gasova neće moći da bude registrovano. Dakle, dovoljno je samo kontrola i primena prostora i vazduh i okolina biće nam čistiji", objašnjava Petrović.


Za pola godine kupljeno 250 električnih vozila

Ministar za zaštitu životne sredine nada se da će sledeće godine svi kupci električnih vozila imati subvencije. Ipak, bez obzira na to, kupovina ovih četvorotočkaša već raste.

"U prvoj polovini ove godine kupljeno je u Srbiji 250 električnih automobila bez ikakvih subvencija i olakšica. Očekuje se da do kraja godine bude kupljeno 500 ovih vozila. Neverovatno je da i dalje kupci nemaju nikakvih olakšica. Ako ništa drugo, bilo bi logično da budu oslobođeni makar plaćanja PDV-a", kaže Petrović.

izvor: Mondo, Blic, 021.rs, agencije, foto: Skitterphoto, Pexels
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO