Uređeno zelenilo na Keju - Klupe u novom ruhu


Klupe za sedenje bile su obrasle puzavicama

Pre nekoliko dana pojedine klupe za sedenje na Beogradskom keju u našem gradu obrasle su puzavicama koje svojim rastom nisu dozvoljavale Novosađanima i gostima našeg grada da ih na uobičajen način svakodnevno koriste.

Inicijativom lista Dnevnik, radnici “Gradskog zelenila” su brzo reagovali i realizovali potrebno uređenje pomenutih klupa. Kako saznajemo, puzavice pripadaju vrsti “partenocizus”, a iz Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo za Dnevnik navode kako su posađene sa ciljem zaštite šetača od Sunca na Beogradskom keju i Keju žrtava Racije koji odluče da predahnu na klupama koje se tamo nalaze.

- Zbog velikih padavina, uz visoke temperature, svo zelenilo, pa tako i pomenute puzavice rastu brže nego što je to slučaj kada imamo padavine uobičajene za ovaj deo godine - saopštavaju iz JKP Gradsko Zelenilo.

Te drveno - metalne klupe su okružene metalnom nadstrešicom koja je stvorena kako bi ih određeno bilje ulepšalo. Međutim, taj zeleniš se na nekima od njih nije primio u dovoljnoj i odgovarajućoj meri, te postoji i nekoliko klupa koje su ogoljene ili okružene osušenim rastinjem. Iz Zelenila poručuju da posle perioda vegetacije planiraju da tamo gde se puzavice nisu primile, posade nove koje će biti iste vrste i namene.

Kako iz Preduzeća navode, Kej žrtava Racije se nalazi među prioritetnim površinama kada je održavanje zelenila u pitanju. Taj kej ima i zalivni sistem koji znatno olakšava negu zelenila u sušnim periodima, dok se upravo Beogradski kej nalazi među površinama koje se često kose.

- Za održavanje ovako velike travnate površine dobro nam je došla obnova mehanizacije u čemu nam je pomogao Grad, tako da se posao košenja sada brže obavlja - kažu iz Zelenila.

- Obzirom da su ovde zabeleženi brojni slučajevi uništavanja zelenila i mobilijara, poslednji put pre oko mesec dana ispred glavnog ulaza na Štrand, „Gradsko zelenilo“ u potpunosti podržava odluku Skupštine grada o povećanju kazni za ovakva (ne)dela. To je najbolji način da se stane na put sličnim pojavama.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija, arhiva