Učesnici najduže rečne regate na svetu - pauzu prave u Novom Sadu


Traje 75 dana i prolazi kroz deset zemalja

Učesnici 64. TID regate uplovili u Novi Sad i iskrcali se na Štrandu, gde će boraviti dva dana.

Oko 120 veslača i kajakaša ušlo je na teritoriju Republike Srbije 24. jula kod Apatina, a usput su, kako navode, uglavnom imali prikladne vremenske prilike.

Najveća, najstarija i najduža međunarodna sportsko-rekreativna dunavska regata krenula je 22. juna iz nemačkog grada Ingolštata i završava se u rumunskom selu Sveti Đorđe, na mestu gde se Dunav uliva u Crno more.

Traje 75 dana i prolazi kroz deset zemalja, a zaustavlja se u osam, budući da se Ukrajina i Moldavija još nisu priključile. Ka obali Crnog mora iz Nemačke je na put dug više od 2.500 kilometara krenulo oko 120 kajakaša, koji će kampovati u 61 mestu na Dunavu.

– TID regata je izuzetno značajna s aspekta rekreativnog sporta, a ne morate biti profesionalni veslač ili kajakaš da biste učestvovali – naglasio je sekretar Odbora Kajakaškog saveza Srbije za turizam i organizator Predrag Bogdanović. – Dovoljna je dobra volja, zdravlje i malo treninga, prenosi Dnevnik.

Nemali broj rekreativaca učestvuje dugi niz godina u regati, ali ima i onih kojima je prvi put. Učesnici su uglavnom dobro upoznati s rutom i mestima u koje dolaze jer često turistički putuju Dunavom.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija