Tura počinje u Sremskim Karlovcima: Pokret gorana organizuje vožnje katamaranom po Dunavu


Jednosatna vožnja katamaranom kroz specijalni rezervat prirode

Kada je reč o turizmu, Pokret gorana Novog Sada organizuje vožnje katamaranom po Dunavu.

Tura počinje u Sremskim Karlovcima i to je, kako kažu, jedan od načina da se podstakne pre svega eko-turizam.

Za oko 17 učesnika kampa Pokreta gorana, deo uspomena sa letnjeg raspusta svakako je i jednosatna vožnja katamaranom kroz specijalni rezervat prirode, Koviljsko-petrovaradinski rit, ali i upoznavanje sa bogatom florom i faunom na tom području.

"Jedna od vodiča, po imenu Ivana, koja upravo nije tu, ona mi je dala flajere i tako sam saznala za kamp... Prvi put ću ploviti Dunavom i jedva čekam, zato što je Dunav jedna od naših najdužih reka i trebalo bi da je najbogatija... Jako je široka i lepa kada ovako gledate. Nadamo se da će nam biti lepo", kažu učesnici, prenosi RTV.

„Ono što je isto za sve kampove jeste da oni jedan dan provode u Nacionalnom parku Fruška gora tj. na Stražilovu, jedan dan provode na Dunavu, a treći dan su na terenu po Sremskim Karlovcima. To je nešto što je slično za sve kampove, a sad zavisi od teme, takav je i program“, kaže Marko Ljubičić, Pokret gorana Novog Sada.

Osim sivih i belih čaplji koje se mogu posmatrati sa vode, za one koji ostaju na obali, Sremski Karlovci nude bogate sadržaje, zbog kojih su sve popularnija i nezaobilazna destinacija turista iz zemlje i inostranstva.

„Mi volimo da kažemo za Karlovce da su oni grad-muzej na otvorenom. Znači, pored Karlovačke gimnazije, Saborne crkve, Patrijaršijskog dvora, Bogoslovije, česme Četiri lava koji se nalaze u centru grada, vi možete da obiđete i čuvenu Kapelu mira koja se nalazi malo dalje od centra grada. Pored toga 19 vinarija koja su sad postale nezaobilazne za sve turiste koji dolaze“, kaže Dejan Manojlović, direktor Turističke organizacije Sremskih Karlovaca.

Ono što turiste dovodi u Sremske Karlovce su i kuglof, Prolećni festival vina i Grožđebal, a izgradnjom Međunarodnog turističkog pristana za plovila, očekuje se da će broj onih koji svraćaju u to mesto biti još veći.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija