Telepčane muče ambrozija i korov


Smetaju svim stanovnicima naselja Telep

Stanovnici ulice Milana Savića na novosadskom naselju Telep, kažu da godinu dana čekaju da se pokosi ambrozija i drugi korov na zelenim površinama oko njihovih kuća.

Tvrde kako su više puta pozivali nadležne institucije, ali da se problem nije rešio.

Slike visokog, poleglog korovskog rastinja i neodržavane zelene površine, smetaju svim stanovnicima naselja Telep. Ko je u obavezi da održava nasip i zelenu površinu u Ulici Milana Savića, pita Zdravko, stanovnik te ulice. Odgovor od nadležnih institucija još, kako kaže, nije dobio.

Korovsko rastinje duž kanala trenutno je visoko preko metar i po, a s obzirom na to da ima i ambrozije koja se invazivno širi, pored estetskih, pravi i zdravstvene probleme onima koji su alergični.

Prema istraživanjima polen ove agresivne korovske biljke stvara alergijske reakcije kod 10 do 15 odsto stanovništva. Dovoljno je samo od 8 do 20 polenovih čestica po kubnom metru vazduha da izazove jake reakcije.

"Što se tiče ambrozije, procedura je svake godine ista, monitoring rade stručnjaci sa Prirodno matematičkog fakulteta i oni su zaduženi za sam grad. Kada su u pitanju prigradska naselja, monitoring je poveren Poljoprivrednom fakultetu", kaže Ivan Nožinić iz "Gradskog zelenila".

Nožinić dodaje da se pomenuta parcela ne nalazi u sistemu redovnog održavanja i košenja, no ukoliko dobiju nalog od inspekcijskih službi njihove ekipe će izaći na teren i pokositi korov.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija