Srbija izabrana - da u nju dođe jaka japanska kompanija: Velika vest za Inđiju, Novi Sad, Beograd...


Vrednost investicije, samo u prvoj početnoj fazi biće 390 miliona
evra, a fabrika će biti izgrađena u Inđiji, najavio je Vučić.

"Ovo je velika stvar za nas", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je posle tri godine razgovora, istraživanja, borbe, pregovora s više zemalja iz centralne, istočne i južne Evrope, Srbija izabrana da u nju dođe jaka japanska kompanija. U poslednjem krugu preostale su samo Srbiji i Poljska... ali, "pobedili smo i Poljsku", istakao je predsednik.

Fabrika će biti u Inđiji, a u narednim mesecima počinje njena izgradnja na 60 hektara. "Biće zauzet veliki prostor", istakao je Vučić i naglasio da će plate u ovoj kompaniji biti drastično iznad proseka.

"U ovoj fabrici plate su znatno više od prosečnih, ali nismo ovlašćeni da to govorimo pre nego što poslodavci ne kažu radnicima", istakao je Vučić.

On je ocenio da je dolazak japanske fabrike velika vest za Inđiju, Srem, Šajkaš, Kovin, Bački Jarak, Temerin, Beograd, Irig, Novi Sad, opštinu Stara Pazova...

U prvom periodu u fabrici će biti zaposleno 523 ljudi.

Vučić je rekao da je samo deo investicije za početnu fazu vredan skoro 400 (390) miliona evra, što je, kaže, više nego što na godišnjem niovu jedna Bosna i Hercegovina ima ukupno investicija, a samo dva puta manje nego što je Hrvatska kao članica EU imala prošle godine.

Predsednik je istakao da će se u toj fabrici praviti gume najvišeg, odnosno, premijum kvaliteta.

Vučić je rekao da će se država u narednom periodu da pomogne i drugim opštinama - Kuršumliji, Kragujevcu, Topličkom okrugu, Valjevu, Somboru, Plandištu, Prijepolju...

Novu veliku japansku investiciju u Srbiji, proizvodnju premijum guma, koju je danas najavio predsednik pokreće kompanija "Tojo tajers" (Toyo Tires & Rubber Co. Ltd.), jedan od vodećih svetskih proizvođača guma.

Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih.

Osnovana je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija, PublicDomainPictures, Pixabay

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade