Srbija gubi više od milijardu evra godišnje - zbog odlaska mladih


Tri četvrtine mladih u Srbiji izražava želju ili nameru da emigrira

Prema podacima OEBS-a, od 2000. godine, Srbiju je napustilo oko 650.000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24 godine.

Istraživanje Ministarstva prosvete Vlade Srbije iz 2018. godine među 11.013 studenata pokazalo je da 25 odsto studenata želi da nastavi školovanje u inostranstvu, a od tog broja njih 66 odsto želi da nastavi tamo život.

Tri četvrtine mladih u Srbiji izražava želju ili nameru da emigrira, što stavlja Srbiju na prvo mesto među zemljama u regionu, u kojima takvu želju ima u proseku polovina ispitanika, pokazalo je istraživanje Fondacije "Fridrih Ebert" iz 2018. godine.

Među ispitanicima koji žele da napuste zemlju jedna petina bi otišla na godinu-dve, dok bi jedna petina u inostranstvu ostala dvadeset godina ili ceo život, pokazalo je istraživanje ove fondacije.

"Kada živimo u zemlji koja će pre kupiti 10 helikoptera nego stvoriti uslove da jedan institut, za molekularnu biologiju na primer, normalno funkcioniše, da ima dovoljno para za istraživanja, za eksperimente za skupu opremu. Mi kupujemo neke druge stvari, mi se bavimo nekim drugim stvarima bez ikakve ozbiljnije strategije i ozbiljnijeg pristupa svemu tome", primećuje Srećko Mihailović, sociolog i istraživač javnog mnjenja.

Preciznih podataka koliko državu košta odliv mozgova nema. Prema nekim istraživanjima taj iznos bi mogao da bude do 1,2 milijarde evra godišnje. To je pokazalo istraživanje Instituta za razvoj i inovacije, u kome je navedeno da se najdirektniji troškovi odlaska mladih ogledaju u gubitku uloženih sredstava u obrazovanje.

Na predstavljanju ovog istraživanja u martu rečeno je da se na osnovu raspoloživih informacija, dolazi do grube cifre od oko 55.000 evra prosečnog troška ukupnog školovanja jednog doktora. Takođe je navedeno da kada se pomnoži sa brojem ljudi koji odlazi, troškovi variraju od 0,3 do 1,2 milijarde evra u jednoj godini.

izvor: 021.rs, Radio Slobodna Evropa, agencije, foto: Igor Ovsyannykov, Pixabay