Smanjen gabarit buduće podzemne garaže - više zelenila, zamena 4 stabla od 49


Uspeli smo da kroz dijalog dođemo do kompromisnog rešenja

Smanjen je gabarit buduće podzemne garaže kod mesta gde će se graditi nova zgrada suda čime će biti sačuvano zelenilo na tom području.

Naime to je rečeno na sastanku koji su održali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, direktor JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" Dušan Miladinović, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Saša Orlović i sekretar Skupštine grada Marko Radin sa predstavnicima građana, stanovnicima zgrada u okolini parcele gde treba da se izgradi nova zgrada pravosudnih organa.

Sastanak je nastavak dijaloga započetog 3. juna, sa željom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svih drugih nadležnih u gradskoj administraciji da se dođe do optimalnog rešenja kojim bi se zadovoljile želje stanovnika i istovremeno omogućila izgradnja nove zgrade pravosudnih organa, predviđena Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu.

Novom planskom dokumentacijom, koja je rezultat saradnje JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" sa Katedrom za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta, smanjen je gabarit podzemne garaže nove zgrade suda. Smanjenjem gabarita podzemne garaže zameniće se svega četiri stabla, od ukupno 49, koliko ih ima u dvorištu.

Šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović objasnio je da bi se ova četiri stabla zamenila sa sedam drugih 10-godišnjih sadnica drveća, a u dvorištu bi se zasadilo i 10 sadnica žbunja, travnjaci i cveće.

- Realizacijom plana ozelenjavanja povećaće se oslobađanje kiseonika sa sadašnjih 20 kilograma dnevno na 26 kilograma dnevno. Time će se unaprediti stanje zelenih površina, a ispoštovala bi se želja stanovnika ovog kvarta za očuvanjem stabala - objasnio je prof. dr Saša Orlović.

Uz to, planskim dokumentom su predviđene zelene ograde između nove zgrade i postojećeg dvorišta, dok će se urediti pešačke staze unutar dvorišta, javna rasveta, rekviziti za dečije igralište i ostali mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara.

- Uspeli smo da kroz dijalog dođemo do kompromisnog rešenja. Mislim da smo maksimalno zaštitili interese građana, a istovremeno će Novi Sad i Srbija dobiti modernu zgradu pravosudnih organa, čiju će izgradnju finansirati Evropska unija i čijom izgradnjom će se unaprediti rad sudstva - poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić na sastanku.

Direktor JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" Dušan Miladinović precizirao je da se novim planskim dokumentom maksimalno izašlo u susret građanima, jer su gabariti podzemne garaže nove zgrade suda smanjeni za čitav red u dve etaže.

- Time smo sačuvali najveći mogući broj stabala unutar dvorišta, a svakako će biti zasađeno i novo, oformljeno drveće. Zeleni krovni vrt iznad podzemne garaže suda ostaće u funkciji javnog korišćenja, odnosno sastavni deo dvorišta - poručio je Miladinović.

Zaključujući sastanak, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić je naglasio da sastanaka u ovoj formi više neće biti, a da za detalje uređenja dvorišta, građani treba da se obrate Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija