Sledeće nedelje počinje izgradnja jeftinih stanova u Novom Sadu - na Jugovićevu 548


U novom delu grada biće 1.972 stana

Gradnja 548 stanova za snage bezbednosti na Novom naselju počeće sledeće nedelje.

Kako se navodi u izveštaju o realizaciji projekta izgradnje stanova za bezbednjake, koji je danas razmatran na sednici Komisije za koordinaciju aktivnosti u izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, a učestvovala ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, radovi mogu da počnu budući da su sprovedene javne nabavke za izvođača radova i stručni nadzor i da je Ministarstvo građevinarstva izdalo građevinske dozvole za ove radove.

"Izgradnja stanova za snage bezbednosti projekat je koji se veoma efikasno realizuje, počev od svega što je urađeno na pripremi lokacija i tehničke dokumentacije, do izdavanja građevinskih dozvola i otpočinjanja radova. Od februara ove godine krenula je izgradnja oko 800 stanova u četiri grada, a Novi Sad je sledeći grad u kojem počinjemo radove", kaže Mihajlović, prenosi 021.rs.

Izgradnja tri zgrade sa po tri lamele i ukupno 548 stanova za bezbednjake na Novom naselju koštaće 2.264.466,94 dinara bez PDV-a i trajaće najmanje 480 kaledarskih dana.

Posao je pripao firmama "Best izgradnja" iz Novog Sada i "Set" iz Šapca na tenderu koji je sprovelo preduzeće "SPV Dunav". Ovu firmu je Vlada Srbije formirala u novembru prošle godine sa ciljem izgradnje zgrada za bezbednjake u vojvođanskoj prestonici, a njime direktno upravlja Građevinska direkcija Srbije.

Izgradnja će se finanasirati preko kredita od 2,4 milijarde dinara, koji će biti obezbeđen direktnim pregovorima sa bankama mimo postupka javne nabavke.

Takođe, pre ali i tokom gradnje biće urađena pirotehnička kontrola zemljišta, budući da je prostor duže od jednog veka služilo prvo za aerodrom, a potom se na njemu nalazila kasarna Jugovićevo.

Ovaj prostor je bombardovan tokom Drugog svetskog rata i 1999. godine, a u proteklih 20 godina su prilikom gradnje stambenih objekata ovde pronalažene avio-bombe.

Na Novom naselju u planu i veliki broj parking mesta, igrališta...

Zgrade će biti visine do šest spratova sa potkrovljem i po tri lamele. U ponudi će biti od jednoiposobnih stanova površine 36,48 kvadrata do troiposobnih od 79,97 kvadrata.

Planira se i veliki broj parking mesta, kao i dečija igrališta i zelene površine.

Dodajmo i da se u celom kompleksu severno od Bulevara vojvode Stepe pored ovih 548 stanova, planira i gradnja sportskog kompleksa sa atletskim stadionom i atletskom dvoranom, osnovnom školom, predškolskom ustanovom, kao i nizom stambenih blokova, tako da će tu biti ukupno 1.972 stana.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Građevinska direkcija Srbije, Zemunske kapije