Postavljaju se brzinski displeji sa radarima u zoni osnovnih škola u Novom Sadu i okolni


Grad će nabaviti znakove s dopler-radarima

U okviru održavanja i unapređivanja opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja, Grad će nabaviti znakove s dopler-radarima, odnosno brzinske displeje, koji će biti postavljeni u zoni svih osnovnih škola u Novom Sadu i okolnim naseljima.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije, u prvoj fazi će biti postavljena po dva uređaja u Ulici Maksima Gorkog kod škole „Đorđe Natošević”, kao i na Telepu u zoni OŠ „Jožef Atila”.

Saobraćajni znakovi koje Uprava kupuje trebalo bi da informišu vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja, ali i da ih upozore na prekoračenje brzine. Preduzeće koje dobije posao na tenderu, uz znakove će morati da isporuči i softvere za kontrolu i dijagnostiku putem tableta ili laptopa. Prikupljeni podaci koristiće se za analizu saobraćaja i trebalo bi da omoguće detektovanje perioda kada je najviše saobraćajnih prekršaja, te da pomognu otkrivanje nasilnih vozača. Osim toga, softver bi trebalo da obezbedi podatke o maksimalnoj i prosečnoj brzini vozila, okupiranosti ulice, broju vozila, aktivnosti znaka i broju prekoračenja brzine. Brzinski displej mora biti integrisan u sistem nadzora i kontrole i povezan preko optičke, žičane ili GSM/GPRS mreže.

Planirano je da se znakovi s dopler-radarom od 200 metara dometa, napajaju preko solarnih panela ili s mreže ulične rasvete, a maksimalna potrošnja ne sme biti veća od 20 vati.

Znak s upozorenjem „deca na putu” bi trebalo da ima mogućnost da na displeju prikaže bilo koje ograničenje brzine od deset do 50 kilometara na čas. Osim toga, ispod tih natpisa bi trebalo da budu prikazani emotikoni „osmeh” u zelenoj boji i emotikon „tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila. U donjem delu znaka će se pojavljivati poruka „uspori” u crvenoj boji ili „hvala” u zelenoj boji, u zavisnosti od brzine kretanja vozila. Predviđeno je da u gornjem delu znaka budu i dva žuta treptača, kao dodatna upozorenjau slučaju prekoračenja brzine.

Ponude se podnose do 26. jula, a 25 dana kasnije će biti doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Procenjena vrednost javne nabavke je oko 2,5 miliona dinara, a rok za isporuku projektne dokumentacije i ugradnju znakova s dopler-radarima je 90 kalendarskih dana.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Doris Metternich, Pixabay