Pobedili u konkurenciji 40 zemalja: Japanci izabrali Inđiju zbog blizine NS i BG - u prvoj fazi posao za 523 radnika


Vršilac dužnosti Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić
objasnio je sinoć na O2 televiziji kako je Srbija uspela da pobedi 40 država i privuče japansku investiciju vrednu 390 miliona evra.

On je u emisiji Fokus na O2 televiziji rekao da je japanskog investitora Tojo tajer "za rukav vuklo" čak 40 država jugoistočne Evrope i zemalja Mediterana.

"Bilo je više eliminacionih krugova. U početku je otpalo 30 zemalja, a na kraju u najužem krugu su bile Poljska i Srbija", rekao je Gazdić i dodao da je na strani Srbije bilo povoljno geografsko okruženje, putna i energetska infrastruktura, školovana i dostupna radna snaga.

Kako je rekao, pregovori su počeli početkom 2017. godine tokom kojih je obavljeno mnogo razgovora, da bi na kraju Japanci tražili da se svaka stavka ispuni.

"Dolazili su svake druge nedelje. Mi smo im ponudili nekoliko gradova, a oni su se odlučili za Inđiju, jer je u neposrednoj blizini Beograda i Novog Sada. Oni ne donose odluke na brzinu, već dugoročno prave strategiju", rekao je Gazdić.

Prema njegovim rečima, Japanci će u prvoj fazi zaposliti 523 radnika, koji će imati daleko veće plate od proseka u Srbiji, a zatim će u proizvodne pogone uložiti 390 miliona evra.

Kako kaže, fabirka će biti tehnološki napedna, a da bi smanjili greške u proizvodnji, oni će se u pogonima uglavnom oslanjati na robotiku.

Gazdić kaže da će izgradnja početi na proleće 2020. godine, a prvi pneumatici sa proizvodnih linija će sići 2022. godine.

Inače, kaže on, Japancima će ovo biti jedina fabrika u Evropi, a oko 90 odsto proizvodnje plasiraće se na tržište EU i Rusije.

Plan je da godišnje proizvode oko pet miliona guma.

izvor: O2, novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope